42 posto Hrvata jedva sastavlja kraj s krajem

GRAĐANI Hrvatske nisu previše optimistični u kratkoročnim očekivanjima poboljšanja općeg gospodarskog stanja u zemlji kao i financijske situacije svojih kućanstava prevladavaju sa gotovo dvije trećine oni koji misle da će u slijedećih godinu dana biti isto ili čak lošije nego sada.

Na nešto duži rok, u slijedećih pet godina, ipak iskazuju (umjereni) optimizam u opći ekonomski boljitak vjeruje njih 42 posto, a 50 posto očekuje bolje financijsko stanje svojih kućanstava. 

Gotovo jedna trećina ispitanika misli da nikada neće dostići životni standard kojim bi bili zadovoljni.

Neki su to od pokazatelja iz istraživanja o mišljenjima stanovništva o nekim osnovnim obilježjima života i rada u Hrvatskoj koje je zagrebački GfK Centar za istraživanje tržišta proveo u travnju ove godine.

Za opis sadašnjeg stanja svog kućanstva 42 posto navodi da jedva sastavljaju kraj s krajem, 15 posto izjavljuje da se njihovo kućanstvo mora zaduživati, a 10 posto da moraju koristiti, odnosno smanjivati dosadašnju štednju. Nešto više od jedne četvrtine (ili 27 posto) uspijeva malo štedjeti, a znatno štedi tek njih 4 posto.

Za dostizanje pak razine životnog standarda kojim bi bili zadovoljni, pri čemu se ne govori o tome što pod tim podrazumijevaju, većina računa da će trebati još ponešto godina, dok 32 posto misli da ga nikada neće dostići. Onih koji kažu da su takav standard već dostigli svega je 9 posto.

Tako jedna petina (20 posto) očekuje da će zadovoljavajući životni standard njihovo kućanstvo dostići za tri do pet godina, njih 12 posto za šest do deset godina, a isto toliko, odnosno 12 posto drži da će to postići tek za deset i više godina. Svega 7 posto anketiranim misli da će to uspjeti za jednu do dvije godine, a 9 posto odgovara da ne zna, odnosno ne može procijeniti.

Na pitanje što mislite kako će se mijenjati opće gospodarsko stanje u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci ispitanici nisu pokazali neki optimizam. Više od jedne trećine (35 posto) misli da će biti lošije - pritom njih 22 posto smatra da će opća gospodarska situacija u zemlji bili malo lošija, a 13 posto pak misli da će biti mnogo lošija.

Istodobno, 27 posto ispitanika očekuje da će opće gospodarsko stanje u Hrvatskoj do travnja iduće godine biti isto kao i u vrijeme anketiranja. Onih koji optimistično očekuju malo bolju ekonomska situaciju je 15 posto, a svega je 1 posto odgovorilo da će biti puno bolja. Karakteristično je i da je značajan broj ispitanika (22 posto) na to pitanje odgovorio da ne zna, odnosno da ne može ocijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročnije gledano pak, u sljedećih pet godina, ispitanici su ipak izrazili znatno veća očekivanja - njih 42 posto misli da će ekonomska situacija u Hrvatskoj općenito u sljedećih pet godina u usporedbi sa sadašnjom biti bolja. Pritom je njih 37 posto oprezno u ocjenama, pa očekuje da će opće ekonomsko stanje u zemlji biti malo bolje nego sada, a pravih je optimista, onih koji se nadaju puno boljem stanju, svega 5 posto.

Očekivanja njih 28 posto su da će opća ekonomska situacija u zemlji u sljedećih pet godina ostati ista kao sada, dok 12 posto drži da će biti malo lošija, a 11 posto da će biti i puno lošija nego sada.

Kada je pak riječ o financijskom stanju njihovog kućanstva, ispitanici su, na kraći rok, u sljedećih godinu dana, dosta suzdržani u očekivanjima. Relativno je najveći udio, 38 posto, koji misle da će financijsko stanje njihovog kućanstva ostati isto. No, njih 19 posto odgovara da će biti malo lošije, a 8 posto i puno lošije nego sada.

Svega 17 posto očekuje da će njihovo kućanstvo za godinu dana financijski stajati malo bolje, a tek 1 posto puno bolje nego u vrijeme anketiranja (u travnju ove godine), podaci su iz istraživanja objavljenog na web stranicama GfK Centra za istraživanje tržišta.

U očekivanjima za sljedećih pet godina ipak ima i dosta optimizma - polovica anketiranih očekuje boljitak. Pritom njih 40 posto drži da će financijsko stanje njihovog kućanstva biti malo bolje, a 10 posto puno bolje nego sada.

Više od jedne četvrtine ispitanika (26 posto) pak ne očekuje promjene, dok je pesimista 16 posto - 8 posto koji misle da će financijska situacija njihove obitelji za pet godina biti malo lošija, a isto toliko (8 posto) i da će biti puno lošija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara