50 godina nakon "Zlatne ere", meksički film ponovno zablistao

POLA stoljeća nakon završetka ´zlatne ere´, meksička filmska industrija ponovno je u centru međunarodne pozornosti, nakon što su u utorak objavljene nominacije za Oscara, među kojima su i rekordne nominacije za troje Meksikanaca.

´Meksička kinematografija ponovno je, kao nekad davno, prisutna na svjetskoj sceni´, kazao je Pedro Armendariz, predsjednik meksičke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

No, nenaučeni na meksički uspjeh u Hollywoodu, filmaši i glumci ne daju filmovima ´I tvoju mamu također´ te ´Zločin oca Amara´, kao ni glumici Salmi Hayek, previše izgleda za osvajanje zlatnog kipića 23. ožujka.

´Konkurencija je vrlo jaka, a film Zhang Yimoua ´Hero´ je izvrstan´, kazao je redatelj filma ´Zločin oca Amara´ Carlos Carrera, čiji je film nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma.

Salma Hayek postala je prva Meksikanka koja je u 75-godišnjoj povijesti Oscara nominirana za najbolju glumicu. No, njezin nastup u ´Fridi´ (film je inače nominiran u šest kategorija), portretu meksičke umjetnice Fride Kahlo u režiji Julie Taymor, u Meksiku je kritiziran kao površan.

´Ne mislim da je Salma Hayek dobra Frida. Ona je izabrana samo zbog svoje pozicije u Hollywoodu´, kazala je Leonor Bahnsen, prijateljica slavne umjetnice.

Ona glumici ne daje velike izglede za osvajanje Oscara, pogotovo u konkurenciji s Nicole Kidman i Renee Zellweger.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nagrade ionako uvijek idu gringosima, a ne Meksikancima´, zaključila je ona.

Prethodna meksička glumica nominirana za Oscara bila je Katy Jurado za sporednu ulogu tvrdoglave indijanske supruge Spencera Tracyja u filmu ´Slomljeno koplje´ 1954. godine.

To se dogodilo pri kraju 20-godišnjeg razdoblja poznatog kao ´zlatna era meksičke kinematografije´, kad su glumice poput Dolores del Rio i Marije Felix te glumaca kao što su Jorge Negrete i Pedro Infante vladali filmskim platnima.

Meksička kinematografija bila je iznimno popularna među latinoameričkom i španjolskom populacijom, dok ih raskošni američki filmski hitovi nisu istisnuli i s tog tržišta 1950-ih i 60-ih.

Nekoliko najnovijih meksičkih filmova podiglo je dosta prašine u zemlji u kojoj većinu stanovništva od 100 milijuna čine katolici.

Crkva je oštro kritizirala film ´Zločin oca Amara´, u kojem svećenik zavodi 16-godišnju djevojku. I film ´I tvoju mamu također´, koji je nominiran za najbolji originalni scenarij, izazvao je polemike zbog seksualnog sadržaja. Film je, naime, priča o ljubavnom trokutu dva meksička mladića i Španjolke. U oba filma glavnu ulogu tumači Gael Garcia.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara