60 novih kamera za nadzor parkinga u Zagrebu: "Ne narušavamo privatnost, to je sve zbog vaše sigurnosti"

60 novih kamera za nadzor parkinga u Zagrebu: "Ne narušavamo privatnost, to je sve zbog vaše sigurnosti"

Foto: Hina

NA ZAGREBAČKIM ulicama u rad je pušteno 60 novih kamera za videonadzor parkinga. Na zagrebačkim ulicama sad ih je nešto više od 290, a cijeli projekt stoji 20-ak milijuna kuna.

Prve kamere postavljene su 2011. godine. Cilj je bio jasan - pojačati sigurnost na ulicama, uhvatiti prometne prekršitelje, ali i nestašne grafitere. Da je u gradskoj blagajni više novca, Veliki brat snimao bi po cijelom Zagrebu, istaknuo je šef prometnog i komunalnog redarstva Mate Kraljević.

"Masu tih prekršaja koji su se dogodili, od razbojstva, krađa i sl. je policija pomoću naših kamera otkrila. Policija može u svakom trenutku od 0-24 upravljati našim kamerama i gledati što se događa na pojedinim područjima, naročito noću, kako bi mogli promptno djelovati. Mi nismo kamere postavljali kako bismo napunili gradsku kasu sa što više kazni za parkiranje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A namjera nije ni ugrožavati privatnost građana, pravda se zagrebački gradonačelnik Bandić, otkrivajući da je broj kaznenih djela, otkako je Veliki brat u funkciji, drastično smanjen.

"Moja isprika sugrađanima zbog dijela privatnosti koje je narušeno, s obzirom da se snima 24 sata, ali razumiju naši sugrađani da to nije zbog narušavanja njihove privatnosti već zbog njihove sigurnosti i uvođenja reda u javni prostor Grada Zagreba."

Osim novih kamera, Zagreb je danas dobio i novu uslugu plaćanja parkinga putem elektroničke parkirne karte. Riječ je o novoj usluzi koja nadopunjuje dosadašnje mogućnosti kupnje parkirnih karata na automatima ili slanjem SMS-a. Elektronička karta moći će se kupiti na više od 200 prodajnih mjesta diljem grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara