69 % građana ima pozitivno mišljenje o Franji Tuđmanu

69 POSTO građana ima potpuno i uglavnom pozitvno mišljenje o dr. Franji Tuđmanu kao predsjedniku RH, a potpuno negtivno tek 4 posto ispitanika.

Podaci su rezultat posljednjeg Pulsovog istraživanja provedenog za HRT, a objavljenog jučer, na treću godišnjicu smrti Franje Tuđmana. Istraživanje je provedeno na uzorku od 600 građana.

Za detuđmanizaciju Hrvatske je 21 posto ispitanih građana, 16 posto ne zna treba li se provesti, dok se 33 posto ispitanika ne slaže s detuđmanizacijom Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto građana glavnim pozitivnim rezultatom Tuđamanove politike smatra stvaranje države, a samostalnost države 19 posto. Negative strane politike prvog hrvatskog predsjednika su; pretvorba (11 posto), loš izbor suradnika i ministara (6 posto), dogovor s Miloševićem, rasprodaja tvrtki i nezaposlenost ( samo 2 posto).

Miješanje u politiku BiH negativnim je ocijenilo 6 posto ispitanih. Samo 5 posto građana smatra da je Tuđman bio bahat, arogantan diktator te da je kriv za pljačku i bogaćenje 200 obitelji.

Rezultati istraživanja pokazuju da 30 posto građana smatra da Vlada Ivice Račana nije postigla napredak u životnom standardu građana, 26 posto smatra da je napravljen mali napredak u sprečavanju gospodarskog kriminala. 40 ispitanih misli da je postignut mali napredak u odnosu s međunarodnom zajednicom i susjedima, a 28 posto vidi veliki nazadak u udnosu prema Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara