ANKETA Karamarko bi u Njemačkoj za nerad platio 42.000 kuna kazne, koja bi trebala biti kazna kod nas?

ANKETA Karamarko bi u Njemačkoj za nerad platio 42.000 kuna kazne, koja bi trebala biti kazna kod nas?

Foto: FAH

NAKON što je danas Josip Juratović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u istaknuo kako su njemački zastupnici u Bundestagu dužni platiti 200 eura za dan izostajanja s posla te 100 eura po danu ukoliko su izostali zbog bolesti, Index je izračunao koliko bi šef oporbe po tom modelu sankcioniranja izostanaka trebao platiti za izostajanje sa saborskih sjednica u 2015. godini.

Na službenim stranicama Sabora, u dijelu u kojemu se može provjeriti prisutnost saborskih zastupnika na radnome mjestu, tako vidimo kako se Tomislav Karamarko, od 30 mogućih puta, na poslu pojavio tek 2 puta. Ostala izostajanja, njih 28, opravdana su kao "odsutnost u ime kluba".

Karamarko Sabor

Kada bismo na šefa HDZ-a primijenili formulu koju Bundestag koristi kako bi sankcionirao izostanke s radnog mjesta, a koji nisu uvjetovani bolešću, došli bismo do zapanjujuće brojke. Tomislav Karamarko za svojih 28 izostanaka u 2015. godini bio bi dužan platiti čak 42.000 kuna!

Lekina "kazna" za nedolaske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Josip Leko još početkom ove godine predložio je novčanu kaznu za neopravdane izostanke sa sjednica. Ta bi se kazna određivala od mjesečnog paušala koji bi iznosio tek 1500 kuna. Leko je usto i mišljenja kako bi se taj paušal trebao smanjivati za određeni postotak, ovisno o dodatnim okolnostima. 

S obzirom na činjenicu kako se prosječna plaća saborskih zastupnika kreće između 16 i 17 tisuća kuna, novčana kazna koju najavljuje Leko bila bi tek simbolične prirode.

Laburisti, na čelu s Nansi Tireli, predlažu puno veće kazne za izostajanje sa saborskih sjednica. Tireli tako smatra da bi primjerenija bila formula po kojoj bi se, nakon što bi se ustanovilo koliko dana u mjesecu Sabor zasjeda, broj zasjedanja podijelio s plaćom. Tada bi se ustanovilo koliko je svaki pojedini dan plaćen te bi se sukladno tome po tom danu izostanka umanjivala plaća.

U Indexovoj anketi pitamo vas koliko bi po vama trebala iznositi financijska kazna za saborske zastupnike koji se ne pojavljuju na radnome mjestu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara