Abbas odbija mirovne pregovore s Izraelom dok se ne oslobode palestinski zatvorenici

Screenshot: Youtube

AMERIČKI državni tajnik John Kerry sastao se u Amanu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom kako bi pokušali spasiti bliskoistočne mirovne pregovore, prenosi AP.

Na radnoj večeri koja je trajala više od četiri sata zaključili su da je razgovor bio konstruktivan iako Abbas odbija raspravljati o američkom okviru za nastavak mirovnih pregovora s Izraelom dok četvrta i konačna grupa palestinskih zatvorenika ne bude oslobođena iz izraelskih zatvora.

Kerry je prema riječima neimenovanog palestinskog dužnosnika tražio od Abbasa da pošalje u Rim glavnog palestinskog pregovarača Saeba Erekata kako bi se sastao s njim, ali je Abbas to odbio.

Po dolasku u Jordan, Kerry se prije večere s Abbasom prvo sastao s jordanskim kraljem Abdullahom II, kako bi smanjio razlike između dvije strane, rekla je njegova glasnogovornica.

Kerry planira nove razgovore s Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u narednim danima.

Temeljem dogovora o obnovi pregovora krajem srpnja prošle godine bilo je planirano da Izrael oslobodi 104 palestinska zatvorenika koji već dulje služe zatvorsku kaznu. Palestinci su se pritom obvezali da neće tražiti unaprjeđenje svog statusa preko UN-a.

Izrael je do sada oslobodio 78 palestinskih zatvorenika, a pod znakom pitanja je oslobađanje posljednje grupe koje je planirano za 29. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara