Ademi zbog pritvora od države potražuje milijun kuna: "U Haag nisu poslani dokumenti koji su mu išli u prilog"

Foto: Wikipedia

GENERAL Rahim Ademi traži od države milijun kuna odštete zbog sedam mjeseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep, no iako je tužba podnesena prije gotovo dvije godine do sada nije zakazano niti jedno ročište, potvrdila je njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Ademi je uvjeren da zbog Medačkog džepa, slučaja koji je međunarodni sud naknadno prepustio hrvatskom pravosuđu, ne bi ni bio u pritvoru da država, odnosno službe koje su se time bavile, nisu selektivno birale dokumente koje su slali u Haag.

"U Haag su poslani samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovjedi, ali ne i oni koji su mu išli u prilog", kazala je Sloković Hini, dodajući da su se prema Ademiju i neki visoki časnici Hrvatske vojske odnosili nepravedno, unatoč njegovim zaslugama u Domovinskom ratu.

"Ademi je trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili neki drugi zapovjednici"

"Da je država pravednije postupala on ne bi bio optužen pa ni pritvoren", smatra Sloković. Podsjetila je i da je mnoge dokumente tijekom postupka prikupila obrana, dok država, primjerice, nikada nije dostavila ključne dokumente poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade.

"Iz svega se može zaključiti da je Ademi trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili neki drugi zapovjednici", kazala je njegova odvjetnica.

U prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac pravomoćno je osuđen zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine. Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina, a krajem 2011. uvjetno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Miljenić ne želi komentirati Ademijevu tužbu za naknadu štete zbog pritvora

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas nije želio komentirati informaciju da je general HV-a Rahim Ademi tužio Hrvatsku jer je sedam mjeseci ležao u haaškom pritvoru te da za to traži odštetu od milijun kuna.

"Tužbu nisam vidio, ne znam da postoji i ne mogu je komentirati", rekao je Miljenić novinarima pred sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara