Adriadiesel duguje i gradu oko 300.000 kuna

Foto: fsb.unizg.hr

GRAD Karlovac zabrinut je za tvrtku Adriadiesel i vodi razgovore radi opstanka tvrtke, kao i dugi niz godina do sada, ali od Adriadiesela gradske komunalne tvrtke potražuju trenutno oko 300.000 kuna, jer već deset mjeseci tvrtka ne podmiruje svoje obveze, rekao je danas karlovački gradonačelnik Damir Jelić na upit Hine, budući da je Grad s pet posto udjela suvlasnik tvrtke.

Za sva je potraživanja prema Gradu i gradskim tvrtkama već ranije odobrena odgoda plaćanja do 1. travnja, ali su iz tvrtke zatražili ponovnu odgodu i to do 1. srpnja ove godine, o čemu još nije donesena odluka, naveo je Jelić.

Grad, istaknuo je, pomaže tvrtki Adriadiesel radi njezina opstanka, jer je to tvrtka s više od 200 radnih mjesta i 65 godina dugom tradicijom u proizvodnji dieselskih brodskih motora i drugih energetskih postrojenja, strojne i toplinske obrade i remonta.

Godine 2001. odlukom Gradskog vijeća tvrtki je bio otpisan dio duga iz stečaja od 1995. godine i to u iznosu od 267.783 kuna. Godine 2010. stanje nepodmirenih obveza prema Gradu Karlovcu iznosilo je 481.193 kune, pri čemu se dio duga odnosio na 2004. godinu pa je, radi očuvanja radnih mjesta, ponovno otpisano 165.253 kune, stoji u Jelićevu odgovoru.

Kolika su ukupna dugovanja tvrtke medijima nije poznato jer direktor Vladimir Hristov nije dostupan za informacije. Član Nadzornog odbora Marko Bubaš je rekao Hini da će se najvjerojatnije u ponedjeljak sastati Nadzorni odbor, odnosno on kao predstavnik države - najvećeg pojedinačnog vlasnika (32,23 posto), te predstavnici druga dva najveća suvlasnika - Uljanika (27,97 posto) i Jadranskih ulaganja (29,17 posto), te će, kako je dogovoreno, najkasnije u utorak predložiti model izlaska iz krize.

Bubaš nije želio odgovoriti na pitanje znači li to dokapitalizaciju jednog od vlasnika, s novom vlasničkom strukturom, nego je kazao samo da nije ovlašten iznositi informacije s dogovora kojeg su imali 6. ovog mjeseca u tvrtki. Potvrdio je međutim da će se nakon nekih konzultacija i o tome razgovarati na sjednici Nadzornog odbora, koja će se održati najvjerojatnije u ponedjeljak, a najkasnije u utorak.

Od četvrtka su radnici u štrajku i zahtijevaju da im se isplati najmanje plaća i pol, odnosno pola neisplaćene plaće za studeni, te za prosinac. Poremećaj s isplatama plaća trajao je čitavu prošlu godinu, tako da su radnici posljednju polovicu plaće za studeni dobili prije mjesec dana.

Osim tri velika vlasnika i Grada Karlovca peti je suvlasnik sa 5,42 posto udjela TDM Brodosplit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara