Afera Strojarska: Otkrivamo kako je Bandić skočio sam sebi u usta

Foto:  Goran Mehkek (Cropix) / Index

O AFERI Strojarska gradonačelnik Milan Bandić i kardinal Bozanić vole reći kako nema ništa sporno, odnosno da je sve "čisto kao gorska suza". Sudeći prema dokumentaciji koju je do sada objavio Index te činjenici da je Ministarstvo graditeljstva na dijelu gradilišta zaustavilo radove, sasvim je sigurno kako je bilo pogodovanja te da nije sve sasvim čisto. 
 
Bandić iz 2012. godine: Sloga ne postoji od 1993. godine!
 
U nastavku našeg istraživanja oko projekta u Strojarskoj, došli smo i do nove dokumentacije koja pokazuje kako je rješenje Gradskog ureda za Imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, kojim je oduzeto zemljište NK Slogi Gredelj u Strojarskoj, bilo ishitreno te na izravnu štetu Kluba, a u korist Crkve koja nosi projekt.
 
Naime, nakon što je država klubu NK Sloga Gredelj 2009. godine vratila parcelu u Strojarskoj, Grad Zagreb je svibnju prošle godine donio rješenje prema kojem današnja NK Sloga Gredelj, koja se natječe u četvrtoj ligi, nije pravni sljednik NK Sloge iz 1954. godine. Na temelju tog rješenja Grad Zagreb se upisao na zemljište koje je kasnije prodano Crkvi. U obrazloženju te odluke Bandićeva administracija navela kako je Klub prestao postojati 1993. godine. 
 
Bandić iz 2001. godine: Slogi napravit zamjensko igralište na Savici!
 
No, Index je u posjedu dokumenta koji to izravno pobija. Naime, dokument je iz 2001. godine, a riječ je o  službenoj prepisici između Gradskog ureda za izgradnju Grada i Gradskog ureda za obrazovanje i sport, u kojem se govori o preseljenju Športskog centra Sloga na gradski predjel Savica. U dokumentu se navodi i procjena iz 1994. godine kako se zemljište u vlasništvu Sloge u Strojarskoj ulici procjenjuje na 1,9 milijuna tadašnjih njemačkih maraka u slučaju da se umjesto zamjene zemljišta ide u naknadu. 
 
U današnjim iznosima to bi bilo oko 6 milijuna kuna. Podsjetimo kako Grad na kraju nije platio Klubu apsolutno ništa, jer ga je izbrisao iz postojanja, a parcele su prodane Nadbiskupiji odnosno Crkvi za malo više od 730 tisuća kuna.
 
Kako je onda moguće da je Grad Zagreb 2001. godine pregovarao sa Slogom o naknadi te da je Grad Zagreb napravio zahtjev za lokacijsku dozvolu, kao i elaborat za izmještanje Sloge na Savicu te izradio u tu svrhu parcelacijski elaborat, procjenu zemljišta i imovinsko-pravnu analizu, ako je Klub, kako tvrdi Bandićeva administracija, prestao postojati 1993. godine? Da ne bi bilo zabune u to vrijeme na vlasti kao gradonačelnik Zagreba bio je upravo Milan Bandić pa teško danas može reći da ne zna za projektu izmeštanja športskih terena na Savicu, posebice stoga što će dio te parcele koristiti tada njegov Zagrebparking. 
Tko će ovo sve ispitati? 
 
Dio odgovora krije se u činjenici da predstavnici Kluba nikada nisu bili obaviješteni o tome da im je parcela u Strojarskoj oduzeta te da ih je Grad Zagreb zapravo izbrisao iz postojanja kao i činjenice da se na rješenje nema pravo žalbe!? 
 
Štoviše, kako doznajemo, u planu je i podizanje kaznenih prijava zbog ovog slučaja i jednostrane odluke Bandićeve administracije koja nije utemeljena na dokumentaciji. Isto tako, kako doznajemo, Ministarstvo graditeljstva za sada ne pokazuje interes istražiti kako je izdana građevinska dozvola, a čini se da su vezane i ruke ministra pravosuđa Orsata Miljenića s obzirom da je upravo on predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. 
 
 

 

 

  

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara