Akcija u Splitu: Policija uklonila "Za dom spremni" sa spomenika HOS-a!

Akcija u Splitu: Policija uklonila "Za dom spremni" sa spomenika HOS-a!

Foto: Index

SPOMENIK IX. bojni HOS-a u Splitu opet je doživio intervenciju. Natpis "Za dom spremni", postavljen prije dva mjeseca, uklonjen je večeras. Za postavljanje je odgovornost preuzeo HČSP-ov gradski vijećnik Luka Podrug, a za skidanje još nitko.

Policija: Natpis je bio neprikladan pa je uklonjen

Index doznaje da je intervenirala policija. Dvadesetak pripadnika interventne policije večeras su sudjelovali u akciji.

"Natpis je bio neprikladan pa je uklonjen", bilo je sve što se moglo doznati iz policije.

Policija je, eto tako, bila brža od zbunjenog splitskog gradonačelnika Ive Baldasara koji nije imao namjeru poduzimati nikakve drastične akcije, odnosno, štemati po spomeniku kojeg je bez natpisa otkrio čestitajući okupljenima Dan pobjede nad antifašizmom.

Bio je doduše Dan pobjede nad fašizmom, ali to Baldasara nije omelo da sa ostalima zaplješće kada je ratni zapovjednik postrojbe pukovnik Marko Skejo istaknuo kako su hrvatski vitezovi uvijek bili za dom spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldasar je to zaboravio, kao što je zaboravio i da je kraj njega vijorila zastava postrojbe sa ispisanim imenom Pavelićevog bojovnika Rafaela viteza Bobana, što je inače naziv HOS-ove postrojbe koja 10. travnja slavi kao obljetnicu osnivanja te polaže vijence za poginule pripadnike.

Neka se riješi bez mene: Zbunjeni Baldasar inicijativu prepustio HČSP-ovcu Podrugu i policiji

Neugodno iznenađen što se na spomeniku pojavila krilatica ustaškog režima, Baldasar je totalno otkazao i prepustio inicijativu drugima. Najprije HČSP-ovcu Podrugu koji se danas sam javio policiji da im kaže kako je spomenik sa natpisom potpun i savršen i da je riječ o legitimnoj odluci Gradskog vijeća, za što on preuzima punu odgovornost kao predlagatelj postavljanja spomenika, te MUP-u, koji se nakon sedam dana zdvajanja, odlučio na brzu i efikasnu akciju uklanjanja natpisa neprikladnog sadržaja.

Baldasar je, pak, mislio da će se problem riješiti sam od sebe i natpis nekako nestati, bez da on išta ima s tim. Evo, želje su mu se ispunile. Ništa nije kriv, Skeji i ostalima neće morati ništa pojašnjavati. Nestalo, mene nitko ništa nije pitao. 

Muka ovim za Baldasara ipak nije završena jer je Podrug već najavio kako će na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća tražiti da se očituju o natpisu. Nema sumnje da će večerašnja akcija policije i uklanjanje natpisa samo dodatno osnažiti Podruga koji će zasuti teškom artiljerijom. Očekuje se da Baldasar pređe u defenzivu i iskopa rov. Što dublji po mogućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara