Aleksandar Vučić držao govor tri sata: Evo kako ćemo spasiti Srbiju

Foto: Hina

EKONOMSKE reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidacija proračuna tri su ključna zadatka buduće srbijanske vlade, rekao je u nedjelju u parlamentu Srbije mandatar Aleksandar Vučić predstavljajući svoj program i ministarski tim.

"Ovo je program za oporavak ekonomije i nacije... Preuzimam punu odgovornost za sve odluke buduće vlade, prvi ću snositi posljedice", istaknuo je budući premijer.

U trosatnu govoru rekao je da program nove vlade neće sadržati mnogo obećanja, ali hoće puno smjelosti i odlučnosti da se promjeni način razmišljanja u Srbiji, a sam je uvjeren u ostvarivost ciljeva koje vlada i on sebi postavljaju.

"Potrebna nam je promjena mentaliteta, a ključne riječi su: promjene i modernizacija. Moramo prestati da od Srbije samo tražimo, već joj moramo nešto i dati, ali samo ekonomski oporavak nije dovoljan ako ga ne prate kulturni, socijalni i oporavak cijelog društva", rekao je Vučić.

Tri stupa ekonomskog programa

Ekonomski program mora imati tri ključna zadatka da se "potpuno promijeni ekonomsko ozračje u Srbiji", rekao je.

"Prvi zadatak je puno reformiranje načina na koji funkcionira srpska ekonomija", rekao je i najavio zakone koji će stvoriti "pravo tržišno okruženje i pomoći da se dodatno uništi korupcija".

Zastupnike je pozvao da do 15. srpnja "provode dane i noći u parlamentu"”, kako bi čim prije usvojili paket reformskih zakona, za koje drži da su ključni u prilagođavanju srpske ekonomije poslovanju u 21. stoljeću.

Razvijanje privatnog sektora kroz poticaje malim i srednjim poduzećima drugi je zadatak kako bi se ostvario "dugoročni cilj da privatni sektor postane privlačniji za rad od javnog sektora".

Vlada će prestati "besmisleno trošiti novac" te će "ga preusmjeriti u poticaje", rekao je i najavio drastične rezove u povlasticama koje su uživali brojni dužnosnici u državnim institucijama.

Treći ključni zadatak vlade je konsolidacija proračuna i osjetno smanjenje troškova, a povećanje prihoda. Time će se dobiti "više novca za nova radna mjesta, za podizanje životnog standarda i ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, znanost i infrastrukturu".

Vučić je najavio da će se morati prodati "Telekom", no Elektroprivreda Srbije (EPS) ostat će u većinskom vlasništvu države koja će potražiti manjinskog partnera.

Mirovine se neće smanjiti dok se drugim metodama ne pokuša smanjiti deficit, a uštede će se provesti kroz smanjenje plaća u javnom sektoru, za 10 posto.

Pet bitnih reformi do kraja godine

Nakon prvog reformskog vala u prvih 100 dana vlade, do kraja 2014. godine slijedit će još pet bitnih reformi među kojima su agresivna borba protiv sive ekonomije i reforma pravosuđa, rekao je Vučić.

Sveobuhvatnije strukturne reforme trebaju se provesti od 2015. do 2017., a sustavne reforme slijedit će u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Uz rebalans proračuna najkasnije do kraja lipnja, najavio je i "potpunu profesionalizaciju u javnim poduzećima"”, smanjenje troškova za službena vozila, manje dnevnice i troškove za službene ručkove i domjenke, ali i manje poticaje za sportske klubove.

Borba protiv sive ekonomije bit će, po Vučićevim riječima znatno odlučnija jer zbog toga država gubi milijune eura.

Budući premijer Aleksandar Vučić najavio je da će u prvi službeni posjet otputovati u Bosnu i Hercegovinu te poručio da će regionalna suradnja, uz uzajamno poštovanje i suglasnost, biti među prioritetima njegove vlade.

Zastupnici imaju pet sati za raspravu o ponuđenom programu, a glasovanje o budućoj vladi od ukupno 19 članova očekuje se najkasnije do 21 sat u nedjelju navečer.

Vlada će imati premijera i tri vicepremijera, te ukupno 16 ministarstva i dva ministra bez portfelja.

Vučić je kazao da su domaći i strani stručnjaci kojima je predstavio svoj ekonomski program kazali da bi on mogao srbijansko gospodarstvo učiniti "najprivlačnijim u regiji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara