Američka vojska bezuspješno pokušavala osloboditi Foleya i ostale taoce iz ruku IS-a

Screenshot: YouTube

AMERIČKE vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji osloboditi američkog novinara Jamesa Foleya i druge zatočene Amerikance no oružani okršaj s militantima Islamske države završio je otkrićem da taoci nisu bili tamo, potvrdili su u srijedu američki dužnosnici.

"Američka vojska nedavno je u Siriji neuspješnom zračnom i kopnenom operacijom pokušavala osloboditi američke taoce iz ruku džihadista Islamske države. Ta operacija uključila je zračne i kopnene komponente i bila je usmjerena na određenu skupinu otmičara Islamske države. Nažalost, misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili na toj lokaciji", objavio je u srijedu Pentagon.

Kad se točno dogodila operacija koju je "ranije ovog ljeta" odobrio američki predsjednik Barack Obama, na temelju obavještajnih podataka, nije objavljeno. Američki dužnosnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljena video snimka na kojoj je maskirani militant Islamske države pogubio 40-godišnjeg Foleya, koji je otet u Siriji u studenom 2012. godine. Dužnosnici nisu željeli odgovoriti kad se točno operacija dogodila, ali su rekli da nije bila u zadnjih nekoliko tjedana.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i zrakoplovima na područje Sirije za koje se vjerovalo da skriva taoce i tamo su se sukobili s islamskim militantima. U okršaju je ubijen veći broj militanata i čini se da je to bio prvi izravni sukob na kopnu američkih vojnih snaga i militanata Islamske države.

"Zbog brige za sigurnost talaca i za sigurnost operacije imperativno je bilo da je zadržimo što je moguće više u tajnosti"

Obamina savjetnica za kontraterorizam Lisa Monaco navela je u priopćenju da je Obama odobrio operaciju zbog toga što je procijenjeno da opasnost za taoce raste svakim danom.

"Vlada SAD-a raspolagala je nečim što smo smatrali zadovoljavajućim obavještajnim podacima i kad se prilika ukazala predsjednik je ovlastio Ministarstvo obrane za agresivnu akciju oslobađanja naših državljana. Na žalost misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili tamo", navela je Monaco.

Obamino Vijeće za nacionalnu sigurnost nakon toga je objavilo kako nije bila namjera ikada otkriti tu operaciju no to je učinjeno nakon što je postalo očigledno da se veći broj američkih medija sprema o njoj pisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog brige za sigurnost talaca i za sigurnost operacije imperativno je bilo da je zadržimo što je moguće više u tajnosti", navodi se u priopćenju Vijeća.

Među taocima koje su pokušali osloboditi bio je i američki novinar Steven Sotloff čijim pogubljenjem također prijete militanti.

Obitelji talaca izviještene su o operaciji, ali tek kad je to bilo sigurno.

"SAD neće tolerirati otimanje naših ljudi"

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je da je misija bila usmjerena na ciljanu mrežu unutar militanata Islamske države.

"SAD neće tolerirati otimanje naših ljudi i neumorno će raditi na osiguranju sigurnosti naših državljana i tome da njihovi otmičari odgovaraju."

Američki mediji objavili su da su otmičari 13. kolovoza poslali Foleyevoj obitelji poruku da će biti pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države.

Obitelj je poruku proslijedila američkom ministarstvu vanjskih poslova i uz pomoć FBI-a sastavila je odgovor kojim otmičare moli za milost i navodi da je Foley nevini novinar koji poštuje narod Sirije u kojoj je držan u zatočeništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara