Američki admiral: Sjeverna Koreja je lažirala lansiranje rakete iz podmornice

Američki admiral: Sjeverna Koreja je lažirala lansiranje rakete iz podmornice

Foto: Hina

FOTOGRAFIJE koje prikazuju podvodno lansiranje rakete iz sjevernokorejske podmornice su manipulirane od strane državnih propagandista i nacija je još "mnogo godina" udaljena od takve tehnologije, izjavili su najviši dužnosnici američke vojske.

Sjeverna Koreja je 9. svibnja izvijestila o uspješnom lansiranju projektila iz podmornice, što bi, u slučaju da je istinito, podrazumijevalo značajan napredak u razvoju tehnologije potrebne za podvodno ispaljivanje raketa dalekog dometa.

Američki admiral James Winnefeld tvrdi da je analiza fotografija i dostupnih materijala pokazala kako su tvrdnje režima daleko od istinitih."Oni nisu stigli tako daleko koliko bi nas to voljeli uvjeriti pametni video editori i spinmasteri," rekao je Winnefeld i dodao da je nacija "još mnogo godina" udaljena od potrebne tehnologije.

Analizu američke vojske nezavisno je potvrdio Reuters, zatraživši usluge njemačkih inženjera Markusa Schillera i Robert Schmuckera.

Par je rekao da su fotografije lansiranja "jako modificirane", ističući da se odsjaj vatre iz pogona rakete ne podudara s linijom površine mora.

Stručnjaci podsjećaju da Sjeverna Koreja ima bogatu povijest lažiranja uspjeha u istraživanjima vojne tehnologije i da je raketa najvjerojatnije lansirana s posebno izgrađene podvodne platforme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara