Američki novinar zbog optužbi za špijunažu završio pred iranskim sudom

Američki novinar zbog optužbi za špijunažu završio pred iranskim sudom

Foto: Shutterstock

SUĐENJE novinaru Washington Posta Jasonu Rezaianu, koji je prije 10 mjeseci uhićen u Iranu pod optužbom za špijunažu, počelo je u utorak u sudnici u Teheranu iza zatvorenih vrata, prenose agencije.

Rezaian, Amerikanac iranskog porijekla koji je bio voditelj dopisništva WP-a u Teheranu, uhićen je u srpnju prošle godine zajedno sa svojom ženom, novinarkom Yeganeh Salehi, koja je kasnije puštena na slobodu.

Iranske vlasti nisu objavile optužnicu protiv Rezaiana i nastavile su sudski proces unatoč pozivima američkog predsjednika Baracka Obame i skupina za zaštitu ljudskih prava da novinara puste na slobodu.

"Optužen je za špijunažu i prikupljanje povjerljivih informacija,... slanje tih informacija neprijateljskim vladama, pisanje pisma Obami i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti", rekla je odvjetnica Leila Ahsan, prenosi Reuters.

Rezaianovo suđenje je zatvoreno za javnost, uključujući i članove obitelji.

Washington Post optužbe protiv Rezaiana ocijenio je besmislenima. "Jason je radio stvari koje rade svi novinari, što uključuje prikupljanje informacija, provjeravanje informacija i, u konačnici, objavljivanje informacija", rekao je urednik vanjske politike WP-a Douglas Jehl. U ponedjeljak je izvršni urednik WP-a Martin Baron ponašanje prema Rezaianu i Saleh nazvao "sramotnim", ustvrdivši da nema "nijednog dokaza" koji bi podupro optužbe.

Obama je optužbe protiv Rezaiana nazvao "nejasnima" i pozvao na njegovo oslobađanje.

Teheran i zapadne sile pokušavaju do krajnjeg roka 30. lipnja postići opći sporazum o iranskom nuklearnom programu, a suđenje Rezaianu moglo bi biti dodatno opterećenje u pregovorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara