Američko zrakoplovstvo smijenilo devet časnika zbog afere s prepisivanjem testova

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAPOVJEDNIK odjela za nuklearno oružje u bazi američkog zrakoplovstva u Montani u četvrtak je podnio ostavku, a devetorica časnika smijenjena su jer se otkrilo da je 91 osoba na dužnostima povezanim s lansiranjem raketa sudjelovala u prepisivanju testova, objavilo je zrakoplovstvo.

General Stephen Wilson, čelnik zapovjedništva za globalni napad u zračnim snagama rekao je kako je pukovnik Robert Stanley, zapovjednik 341. raketnog krila u zračnoj bazi Malmstromu u četvrtak podnio ostavku te da odlazi u mirovinu.

Devetorica ostalih časnika, uglavnom pukovnici i potpukovnici smijenjeni su s dužnosti u bazi u kojoj je trećina od ukupno 450 američkih interkontinentalnih balističkih raketa. Bit će raspoređeni na druge poslove i prijeti im administrativna kazna poput službenog ukora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Wilsonovim riječima, korijen problema leži u tome što se u nuklearnoj bazi u Montani, kao i u ostatku zračnih snaga, zahtijeva savršenstvo koje vodi do prepisivanja testova ne bi li se ostvarili ti savršeni rezultati koje se smatra nužnima za napredovanje.

Riječ je o testiranju u učionici radi provjere znanja o izvođenju nuklearne misije i sigurnosnim postupcima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara