Analitičar Igor Tabak: 4,8 milijardi kuna godišnje za vojsku je daleko je ispod razine dostatnosti

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

OBILJEŽAVANJE Dana oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske nastavlja se i danas. Nakon jučerašnjih vojnih demonstracija na Jarunu, današnja svečanost rezervirana je za uzvanike.

Premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i druga izaslanstva položit će vijence na groblju Mirogoj, a potom će se održati misa za stradale u Domovinskom ratu.

Na svečanosti u dvorani Lisinski uzvanici će se obratiti prigodnim govorima, a bit će dodijeljena promaknuća i nagrade. Demonstracije vojne opreme odvijale su se jučer na središnjoj svečanosti na Jarunu.

Hrvatskoj vojsci treba redizajn

No, ispod površine slika hrvatske vojske potpuno je drugačija. Dotrajalo i neispravno naoružanje i vozila, nezbrinuta skladišta oružja te kronični nedostatak novca. 4,8 milijardi kuna za obranu iz proračuna, daleko je ispod razine dostatnosti, smatra vojni analitičar Igor Tabak.

"To je sustav koji je zadnjih godina katastrofično podfinanciran, koji je zapravo doveden na rub funkcionalnosti. Cijelo funkcioniranje svedeno je na dnevne stvari, praktički ono iz ruke u usta", trenutno se bez nekakvih ozbiljnijih promjena, prvenstveno u financiranju, teško može očekivati poboljšanje stanja", rekao nam je Tabak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara