Analitičari: Kolindin govor bio je za 21. stoljeće, ali zašto je zvala Merčepa?

Analitičari: Kolindin govor bio je za 21. stoljeće, ali zašto je zvala Merčepa?

Foto: Hina

ZAUZIMANJE nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za prevladavanje podjela u društvu i njezina poruka da će biti predsjednica svih građana, po mišljenju politologa Branka Caratana rezultat je njezina osjećaja da su podjele u društvu postale žestoke, pa joj je bila namjera takvom izjavom zatvoriti tu temu.

U Hrvatskoj još uvijek traje gospodarska i socijalna kriza, što je opasno jer može nositi politički neugodne situacije, ističe Caratan i dodaje kako nova hrvatska predsjednica želi reducirati žestinu političkih podjela.

"U tom smislu vidim i njezinu zahvalu ne samo prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, već i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću", rekao je Caratan Hini.

"Pored orjentacije na EU i NATO ona je istaknula i interes za dobrim odnosima prema zemljama jugoistočne Europe, izbjegavajući pri tome izraz 'regija'. Pojam Jugoistočna Europa tu nema geografsko nego političko značenje", ocijenio je Caratan.

Profesor političke ekonomije Luka Brkić kazao je kako je osobno zadovoljan inauguracijskim govorom Kolinde Grabar Kitarović, za koji smatra da je bio bez posebno velike patetike i primjeren svečanom trenutku kakav je inauguracija.

"Predsjednica je iznijela stajališta koja su već izrečena više puta tako da u tom dijelu nije bilo posebnih iznenađenja. S aspekta političke ekonomije posebno mi je bilo drago da je u govoru nedvosmisleno afirmiran izvoz kao ključan u strukturi BDP-a. To dobro zvuči, posebno kad je uklopljeno u jedan takav svečani govor. Važno je da u trenutku inauguracije, koja je protokolarna svečanost nabijena emocijama, domoljubljem i sl. netko na taj način apostrofira ekonomiju", kaže Brkić.

"Proslava je bila za 19. stoljeće"

Politički analitičar Žarko Puhovski ocijenio je da je govor predsjednice Grabar-Kitarović bio veoma razuman i uravnotežen, ali mu se nije svidjelo to što je među uzvanicima bio i Tomislav Merčep, kojem se sudi za ratne zločine.

"Očito je Grabar-Kitarević smatrala da treba pokazati širinu pa imati, s sjedne strane, Antu Tomića u šeširu, a s druge strane, Tomislava Merčepa. To je valjda dokaz njenog koncepta pomirbe", rekao je Puhovski koji smatra da je Merčep "preblizu ratnim zločinima" da bi ga se trebalo pozivati na događaje poput predsjedničke inauguracije.

Također mu se nije sviđalo to što je inauguracija organizirana na "folkloristički način", što je odudaralo od poruka Grabar-Kitarović. "Ona je u govoru bila predsjednica za 21. stoljeće, a proslava je bila za 19. stoljeće", smatra Puhovski.

Njezin govor bio je lišen bilo kakvih oštrica prema Vladi, bio je pomirljiv, državnički i okrenut budućnosti.

"Gotovo bih mogao reći da je polemizirala s politikom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka tvrdnjom da se ne treba baviti prošlošću i dijeliti se na bazi toga gdje je čiji otac bio - upravo to je Karamarko radio zadnjih godinu dana", kaže Puhovski.

Na inauguraciji je sve bilo korektno izvedeno, ali dogodilo se da je stanoviti, ne tako mali broj ljudi zviždao na spominjanje imena bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića. To pokazuje da će Grabar-Kitarović imati puno problema da proširi svoju poruku, istaknuo je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara