Analitičari o prvoj godini Vlade: Gospodarska situacija je još gora nego kada su preuzeli vlast

Analitičari o prvoj godini Vlade: Gospodarska situacija je još gora nego kada su preuzeli vlast

Foto: Davor Pongračić/Cropix

IZA Vlade Zorana Milanovića točno je godina dana u Banskim dvorima. Što je učinjeno, a što ostalo neispunjeno od zaokreta obećanog u Planu 21, za Media servis su ocijenili politički i ekonomski analitičar Ivan Rimac i Dražen Kalogjera te sindikalni čelnik Mladen Novosel.

Godinu nakon izbornog trijumfa s mirazom odriješenih ruku za korjenite promjene, novom kabinetu, parafrazirano rečeno, palo je sve što nije trebalo pasti, a gospodarstvo i dalje ostalo crta najžešće bitke. Da je Vlada na tom polju potpuno zakazala, složni su u ocjeni Kalogjera i Rimac. Previše se i posve pogrešno Vlada uzdala u strane investicije, a zanemarila domaće gospodarstvo i uvjete da ono preživi.

"Kruna svega je da nisu stvoreni uvjeti da hrvatski poduzetnici povećavaju BDP. Ako se povećava, povećava se s velikim državnim investicijama, a ne s poduzetničkim duhom u prerađivačkoj industriji koja ostvaruje izvoz i otvara nova radna mjesta. To još čekamo", rekao je Kalogjera.

"Gospodarska situacija je još gora nego kada su preuzeli vlast"

"Nisu, za sada barem, vidljivi nikakvi pomaci u gospodarstvu. Dapače, situacija u gospodarstvu bi se mogla nazvati još gorom nego što je bila u vrijeme kada su oni preuzimali vlast", smatra Rimac.

Najveći konkretan minus za Kalogjeru je neriješen gorući problem dvostrukog deficita, vanjskotrgovinske bilance i budžeta. No, manjkav je po njemu i pravni sustav.

"Mislim da je još daleko od toga da bi poticao poduzetništvo i štitio dobre poduzetnike i dobre radnike", istaknuo je Kalogjera.

"Vlada se previše bavila sobom, nije se snašla u ulozi poslodavca"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroke loših rezultata Vlade dijagnosticirao je sindikalist Novosel.

"Vlada se nije snašla u poziciji poslodavca. Previše se bavila sama sobom, previše se bavila kadroviranjem u državna poduzeća, javna poduzeća, nadzorne odbore, uprave... Rezultati takvih kadroviranja se pokazuju sada, krajem godine, a oni su vrlo loši", izjavio je Novosel.

Jedno od većih koalicijskih obećanja bilo je da će biti poštenija i bolja od prethodnih Vlada, posebno one Sanaderove. Obećano je, prema Rimcu, polovično ispunjeno. Iza nje nema velikih korupcijskih afera, no slučajevi Čačić, Holy i slični u javnosti su ostavili gorak trag ponašanja koje ne uvažava činjenicu da zakon vrijedi za sve jednako. Dojam osamljenih igrača umjesto kompaktne cjeline s jasnom vizijom i ciljevima ostavio je posljedice.

"Što zbog Plana 21, a što zbog očekivanja glasača, to je bilo veliko povjerenje koje su glasači dali Vladi u rješavanju nagomilanih gospodarskih problema. U tom elementu je Vlada to povjerenje, sudeći po anketama i nekim raspravama, izgubila", rekao je Rimac.

Usamljena pohvala Liniću: Uveden je red pri međusobnoj naplati i rješavanju nelikvidnosti

No, bilo je i dobrih poteza. Novoselova pohvala ide ministru Liniću. "Ipak je uvedeno malo više reda pri međusobnoj naplati i rješavanju nelikvidnosti", rekao je Novosel istaknuvši da su najvažnije odluke u tom segmentu uredba da se plaća ne može uplaćivati bez uplate doprinosa te Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju.

Zbog sređivanja biračkih popisa i općenito vođenja javne uprave Rimac među svjetlije primjere ubraja ministra Arsena Bauka te ministra zdravlja Rajka Ostojića za kojeg kaže da je zdravstvo pokušavao dovesti u red s mizernim sredstvima. "I to bi negdje bilo to", kaže Rimac.

Nakon godinu dana ostaje nadati se da Vlada nije izgubila početni entuzijazam i motiv. I Kalogjera je optimist. "Dobre namjere postoje sigurno, međutim, od namjera se ne živi. Živi se od operativnih rješenja", zaključuje Kalogjera.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara