Apel splitskih studenata uoči Pridea: Izbjegnimo fizičko nasilje pod svaku cijenu!

Ilustracija: AFP

NA SPLITSKOM Sveučilištu danas je pokrenuta studentska inicijativa "Split misli", a o sadržaju i zahtjevima inicijative studenti su javnost odlučili upoznati priopćenjem.

"Svjedoci smo u zadnjih mjesec dana raspirenog medijskog sukoba dviju nepomirljivih strana kada je u pitanju održavanje ovogodišnjeg Split Gay Pride-a, te želimo, kao oni koji već sada izgrađuju budućnost našeg grada, ali i države, dati svoj doprinos nastojanjima da do fizičkog sukoba (kakav je opet, nakon prošlogodišnjeg, izgledan) koji bi se mogao dogoditi u subotu, 9. lipnja 2012. godine na splitskoj rivi, NE DOĐE ni pod koju cjenu.

Kao splitski studenti, sa različitih sastavnica Sveučilišta, želimo pridonijeti mirnom riješenju ovoga problema. Stoga smatramo važnim istaknuti potrebu za daljnom edukacijom građana i građanki, kao i za javnom, osuditi svaki govor mržnje i poziv na bilo koji oblik nasilja, uvažiti političku, moralno – etičku i svjetonazorsku dimenziju ovoga problema, raspravom o ovom problemu, te o drugim srodnim problemima našeg društva uputiti naše političare na demkratsko – političku supsidijarnost, istaknuti važnost i nužnost, unutar demokratskog društva, izravne demokracije.

Stoga, kao studentska inicijativa SPLIT MISLI, pozivamo sve, prvenstveno studente i profesore, da nam se priključe i podrže nas u našim zahtjevima kojima možemo unaprijediti naše društvo i grad. U tom smislu predlažemo da se ovogodišnja Split Gay Pride parada odgodi dok se ne provedu dovoljne mjere edukacije građana i građanki grada Splita i Dalmacije, te dok se kroz javne rasprave, na kojima bi se čule obje strane, ne usaglasi barem minimum društvenog konsenzusa po tom pitanju, te, ukoliko taj minimum konsenzusa izostane, predlažemo referendum o tom pitanju.

Izbjegnimo fizičko nasilje pod svaku cijenu! Smatramo da nije potrebno mnogo govoriti koliko nam prošlogodišnje slike sa splitske rive svima škode i štete, tako da moramo sve učiniti da do toga opet ne dođe. A prema svemu sudeći, do toga će opet doći, stoga apeliramo i na gradsku vlast, ali i na policiju koja mora štiti građane Republike Hrvatske i provoditi zakone RH, da sve učine da se prošlogodišnja parada ne ponovi", stoji u priopćenju inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara