Assad: Nastavit ćemo borbu protiv pobunjenika

Foto: Guliver image/Getty images

SIRIJSKI predsjednik Bashar al-Assad rekao je u srijedu da je odlučan nastaviti rat s pobunjenicima, u prigodi rijetkog posjeta osobama koje su morale napustiti svoj dom zbog borba blizu Damaska, pišu državna glasila.

"Država će se i dalje boriti protiv terorizma i terorista koji su prognali građane s njihovih ognjišta i počinili gnjusan zločin", rekao je Assad dok sukob u kojemu je Sirija razorena i u kojemu je poginulo više od 140.000 ljudi ulazi u subotu u svoju četvrtu godinu.

Nakon 15. ožujka 2011. kada su održani mirni prosvjedi protiv represije, sukob se prometnuo u oružanu pobunu a Assadov režim je pobunjenike koji su ga htjeli svrgnuti nazvao "teroristima".

Assad je u srijedu ujutro posjetio prograničko naselje Al Doueir u mjestu Adri, u pokrajini Damasku, izvijestili su televizija i agencija SANA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ondje se "upoznao s položajem prognanika", "saslušao njihove probleme" i "informirao se o uvjetima njihova boravka" u naselju.

"Država će i dalje osiguravati najvažnije potrebe prognanika sve do njihova povratka kući", obećao je Assad.

Adra je sjeveroistočno od prijestolnice Damaska. Ondje su se vodile borbe pobunjenika i režimskih snaga koje su u prosincu povele veliku ofenzivu kako bi iz nje potisnule pobunjenike.

Assad je u siječnju izjavio za AFP da postoje "dobri izgledi" da se na predsjedničkim izborima načelno planiranim u lipnju, kandidira za još jedan mandat usprkos ratu koji bjesni zemljom.

Po UN-ovim podatcima, gotovo 2,5 milijuna Sirijaca, među kojima 1,2 milijuna djece, izbjeglo je iz zemlje i sklonilo se uglavnom u susjednim zemljama, a 6,5 milijuna je prognano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara