Australija istražuje smrt tinejdžera koji se pridružio Islamskoj državi

Australija istražuje smrt tinejdžera koji se pridružio Islamskoj državi

Foto: Twitter

AUSTRALSKA vlada danas je priopćila da istražuje izvješća o tome da je u samoubilačkom napadu na Bliskom istoku poginuo tinejdžer iz Melbournea koji se priključio Islamskoj državi.

Slike stavljene na internet uključuju i sliku osobe koja sliči Jakeu Bilardiju (18), pišu australski mediji.
U ponedjeljak je objavljeno da je upravo Bilardi "bijeli džihadist" Islamske države koji se pojavio na slikama u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fairfax Media kaže da se preobratio na islam, napustio školu i prošle godine otišao iz Australije s kartom u jednom smjeru preko Istanbula te se priključio IS-u.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop kazala je novinarima danas da zna za Bilardijeve aktivnosti već mjesecima, javio je ABC. "To su pitanja koja upravo provjeravamo i kada dobijem informacije od naših agencija o tome, tada ću i komentirati", kazala je.

Oko 90 Australaca bori se na strani IS-a u Siriji i Iraku

Vladi su saznale da je otputovao na Bliski istok u kolovozu. "U listopadu, na savjet sigurnosnih agencija, otkazana je njegova australska putovnica", kazala je.

Vlada premijera Tonya Abbotta nedavno je ojačala zakone protiv terorizma koji daju vlastima pravo da spriječe građane da otputuju u zemlje poput Sirije i Iraka. Poznato je da se oko 90 Australaca bori na strani IS-a u Siriji i Iraku, dok je oko 400 njih osumnjičenih da podupiru IS pod nadzorom u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara