Australska vlada odbila dati kapetanu Draganu status ratnog zarobljenika

Foto: ICTY

AUSTRALSKI dnevni list "The Australian" piše u današnjem izdanju kako je tamošnja vlada odbila zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatog pod nadimkom kapetan Dragan, za dobivanje statusa ratnog zarobljenika, što bi mu omogućilo specijalnu zaštitu te eventualno spriječilo ekstradiciju Hrvatskoj. 

Kapetan Dragan pokušava izbjeći izvršenje odluke australskog suda o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine. Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik te da je hrvatski zahtjev za ekstradicijom politički motiviran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ime australske vlade pred federalnim sudom govorio je odvjetnik Stephen Lloyd, koji je rekao da nije moguće dati status ratnog zarobljenika Vasiljkoviću.

“Ne možete biti ratni zarobljenik nakon kraja rata”, rekao je Lloyd.

On je također rekao da je australska vlada konzultirala hrvatsku vladu tražeći da odgovore na navode Vasiljkovića da je zahtjev za ekstradiciju politički motiviran, te da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubojstva te zbog napada na selo Glina prilikom kojeg je ubijen i ranjen veliki broj civila. Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava osporiti odluku o ekstradiciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara