Australski radio pokreće istragu: Medicinska sestra se ubila nakon lažnog poziva o stanju vojvotkinje Kate

Australski radio pokreće istragu: Medicinska sestra se ubila nakon lažnog poziva o stanju vojvotkinje Kate

Foto: AFP, JLP

AUSTRALSKA radijska postaja 2DayFM koja se našla u centru javnosti nakon lažnog poziva u bolnicu u kojoj se nalazila trudna britanska vojvotkinja Kate najavila je da će istražiti način vođenja emisija. Medicinska sestra Jacintha Saldanha koja je nasjela na prijevaru u petak je pronađena mrtva, vjeruje se da se radi o samoubojstvu.

Uprava tvrtke Southern Cross Austereo koja je vlasnik radijske postaje sastala se danas kako bi raspravila o oštrom pismu upućenom iz londonske bolnice King Edward VII. Predsjednik uprave Max Moore-Wilton je obećao da će radijska postaja surađivati u istrazi te istaknuo da su "svi žalosni zbog događaja posljednjih nekoliko dana, koji su uistinu tragični".

Podsjećamo, medicinska sestra koja je prije nekoliko dana zaprimila telefonski poziv australskih radijskih voditelja Mel Greig i Michaela Christiana, koji su se lažno predstavili kao kraljica Elizabeta i princ Charles te raspitivali o stanju trudne vojvotkinje Kate, u petak je pronađena mrtva u stanu u centru Londona.

Najvjerojatnije samoubojstvo

Policija je priopćila da smrt nije sumnjiva, a brojni mediji javljaju da se radi o samoubojstvu.

BBC-jev dopisnik s dvora Peter Hunt rekao je da se upravo ona javila na telefon australskim voditeljima te ih spojila sa sestrom koja je lažnoj kraljici ispričala detalje o zdravstvenom stanju trudne vojvotkinje. Saldanha je u vrijeme poziva australskih voditelja, u 5,30 sati ujutro, bila dežurna. Na telefon se javila zato što recepcioneru kojemu je to inače zadatak još nije bila počela smjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica je potvrdila da se Jacintha Saldanha javila na telefon, ali nije poduzela nikakve sankcije protiv nje već ju je "podržala tijekom teškog razdoblja". Radi se o medicinskoj sestri koja je u spomenutoj bolnici radila duže od četiri godine. "Bila je odlična sestra, vrlo cijenjena i popularna među kolegama", priopćeno je iz bolnice.

Lažna kraljica Elizabeta i princ Charles se "žele uskoro obratiti javnosti"

Radijski voditelji Mel Grieg i Michael Christian su se nakon lažnog poziva pohvalili rekavši da je to "najlakši lažni poziv ikada izveden" te dodali da su bili vrlo iznenađeni jer su opće bili spojeni sa sestrom koja se brinula za vojvotkinju.

Nakon vijesti o smrti sestre voditelje je praktički nemoguće dobiti. Na njihov račun su stigle oštre kritike iz britanske, ali i australske javnosti. Oboje su izbrisali profile na Twitteru i ne pojavljuju se u eteru, a njihovi šefovi su najavili da se "žele uskoro obratiti javnosti".

Podsjećamo, vojvotkinja Kate je u ponedjeljak završila u bolnici zbog težih jutarnjih mučnina. Jučer je otpuštena s liječenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara