Automati za cigarete odlaze u povijest: "Godišnje u Hrvatskoj od posljedica pušenja umire grad veličine Makarske"

Automati za cigarete odlaze u povijest: "Godišnje u Hrvatskoj od posljedica pušenja umire grad veličine Makarske"

Ilustracija: Shutterstock

VLADA je donijela Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da pušenje, odnosno uporaba duhana proteklih desetljeća prošao put od društveno prihvatljivog ponašanja do vodećeg uzroka smrtnosti.

"I brojke su zastrašujuće. Godišnje u Hrvatskoj od posljedica pušenja umire grad veličine Makarske, više od 10.000 ljudi. Diljem svijeta umire pet milijuna ljudi, a 600.000 ljudi od takozvanog, pasivnog pušenja", naglasio je Ostojić dodavši kako se ovim zakonom stoga uređuje utjecaj duhanske industrije na promidžbu koja utječe na mlade i djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate i sami da je kutijica cigareta u biti, promidžbeno sredstvo, da su automati reklamni pano. Na taj način se naravno indirektno  reklamira duhanska industrija", ističe Ostojić.

Zbog svih navedenih razloga, Vlada Zakon pooštrava pa će zabraniti izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda na visokim pozicijama na prodajnim mjestima. Uvodi se i apsolutna zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automata, a u Vladi poručuju da će trgovci dobiti i vrijeme prilagodbe pa će se Zakon početi primjenjivati dva mjeseca nakon što stupi na snagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara