Krah: Industrijska proizvodnja u rujnu manja za 4 posto, brodogradnja pala preko 40 posto!

Foto: scx.hu

INDUSTIJSKA je proizvodnja u rujnu nastavila s negativnim godišnjim stopama uz dodatno ubrzavanje godišnje stope pada u usporedbi s kolovozom, navodi se u RBA analizi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku industrijska je proizvodnja u rujnu zabilježila pad od 4,0% u odnosu na rujan prošle godine.
 
Promatrajući kategorije GIG-a proizvodnja nastavlja padati u kategorijama kapitalnih proizvoda (-11,8%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-8,9%), a drugi mjesec za redom pad proizvodnje bilježi i kategorija intermedijarnih proizvoda od 2,7% godišnje.
 
Po prvi puta od siječnja ove godine rast proizvodnje zabilježen je u kategoriji trajni proizvodi za široku potrošnju (+10,5%) koji djelomično možemo pripisati baznom učinku budući da je prošle godine u rujnu proizvodnja u ovoj kategoriji zabilježila snažan godišnji pad od 16,7 posto, smatraju analitičari RBA.
 
Rast je zabilježen i kod proizvodnje energije, i to od 8,5% godišnje.
 
Brodogradnja pala preko 40 posto
 
Promatrajući prema kategorijama NKD-a visoke godišnje stope pada nastavljaju bilježiti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) od 41,8% godišnje, te proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda od 18,5% godišnje.
 
Visoke godišnje stope pada u posljednja tri mjeseca bilježi i proizvodnja duhanskih proizvoda koja je u rujnu smanjena 57,5% godišnje, dok se s dvoznamenkastom stopom pada pridružila i proizvodnja pića (-18,8% godišnje).
 
S druge strane, dvoznamenkaste godišnje stope rasta proizvodnje bilježe kategorije proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+25,2%), proizvodnja metala (+16,2%) te proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+37,8%).
 
Do kraja godine sigurno nema oporavka
 
Kumulativno, u od siječnja do rujna industrijska je proizvodnja za 1,8% manja nego u istom razdoblju prošle godine uz najizraženiji negativan doprinos proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava uz pad od 46,2% godišnje.
 
Prema desezoniranim podacima, industrijska je proizvodnja u rujnu smanjena za 3,2% u odnosu na kolovoz.
 
"Do kraja ove godine ne očekujemo zamjetniji oporavak industrijske proizvodnje. U sljedećoj godini očekujemo da će investicije biti pokretač rasta domaćega gospodarstva i kao takve dati pozitivne pomake i u industrijskoj proizvodnji.“ navode RBA analitičari.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara