Bajiću, radiš li išta? Optužnica protiv šefova HAC-a srušena jer nije podnesena na vrijeme!

Bajiću, radiš li išta? Optužnica protiv šefova HAC-a srušena jer nije podnesena na vrijeme!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

PALA je optužnica protiv bivših šefova HAC-a i ARZ-a za aferu Fimi-media! Županijski sud u Zagrebu odbacio je optužnicu uz obrazloženje da nije podnesena u zakonskom roku. Državno odvjetništvo se na odluku Županijskog suda može žaliti Vrhovnom sudu.

Podsjećamo, Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara teretilo se da su na račun firme Fimi-media u vlasništvu Nevenke Jurak isplatili desetak milijuna kuna. Tužiteljstvo je u optužnici navelo da se radilo o novcu koji je ilegalno izvučeni iz HAC-a, a bio je namijenjen HDZ-ovom crnom fondu.

Optužnica pala jer su probili rokove!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veljko Miljević, Sapunarov odvjetnik, za Index je kazao da je optužnica odbačena jer je DORH prekršio odredbe članaka 229. i 230. Zakona o kaznenom postupku. Članak 229. nalaže da optužnica mora biti podignuta 15 dana nakon završetka istrage.

Taj rok se može na prijedlog državnog odvjetništva produžiti za dodatnih 15 dana, a u posebno složenim predmetima za dodatnih dva mjeseca. Svi navedeni rokovi su probijeni, tvrdi Miljević. U članku 230. definirani su rokovi trajanja istrage, za koje Miljević kaže da su također prekršeni.

Naime, ukoliko istraga ne završi u roku od šest mjeseci, državni odvjetnik dužan je objasniti višem državnom odvjetniku zbog čega istraga nije završena. U složenim se predmetima istraga može produljiti za dodatnih šest mjeseci, a u posebno složenim predmetima za dodatnih 12 mjeseci. 

Što s Mladineom i Kirinom?

Pitanje je sada što će biti s ostalim slučajevima koji su potekli iz afere Fimi-media, za koju se sudi Ivi Sanaderu i HDZ-u. Radi se o optužnicama protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša, i Ivice Kirina, bivšeg ministra policije. Kirina terete da je proračun oštetio za 16 milijuna, a Mladinea za dva milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara