Bakir Izetbegović uputio šefu HDZ-a BiH "ponudu koju ne može odbiti"

Foto: FAH

VODITELJ misije OESS-a u BiH Jonathan Moore ocijenio je kako sporazum kojega su potpisale SDA, Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i stranke iz Republike Srpske okupljene oko Srpske demokratske stranke (SDS) ne znači uspostavu vlasti te je izrazio očekivanje da ta koalicija bude proširena, uključujući i HDZ BiH, da bi mogla provoditi reforme.

"To da samo postoji vlast nije nikakav korak naprijed, već ona mora biti stabilna, otvorena i šira da može donijeti rezultate. Izgleda da je to korak unaprijed, ali to ne znači formiranje vlasti, zbog toga što moraju dobiti suglasnost i potporu HDZ-a BiH, a od Dragana Čovića još nismo čuli odgovor", rekao je Moore za banjolučki Glas Srpske.

On je opovrgnuo je navode predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se potpisivanjem programskog dokumenta između SDA, DF-a i stranaka iz Republike Srpske želi stvoriti politička nestabilnost u ovome entitetu, a Izetbegović izigrati Čovića i Dodika.

Nužno okupljanje partnera

"Mislim da nisu varali ni Dodika ni Čovića. Ovaj prijedlog nije okvir. Čekamo kako će ići dalje, a oni moraju imati više partnera", dodao je.

Šef misije OESS-a u BiH pojasnio je kako međunarodna zajednica zagovara formiranje stabilne i uspješne vlasti na svim razinama vlasti u BiH. Po njegovim riječima samo je tako moguće provesti reforme poput presude Sejdić-Finci i druge uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi zemlja dobila kandidacijski status za EU.

Sporazum o političkim načelima za uspostavu državne vlasti u nedjelju su potpisali čelnici SDA, DF-a i Saveza za promjene iz Republike Srpske kojega predvodi SDS.

Čoviću upućena "ponuda koju ne može odbiti"

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću kako je sporazum kojega je potpisalo pet stranaka "ponuda koju ne može odbiti". Čović je pak odgovorio kako pobjedničku hrvatsku stranku ne treba nitko pozivati da preuzme ono što joj pripada te je najavio nastavak razgovora sa SDA. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik optužio je pak SDA da pokušava destabilizirati Republiku Srpsku.

Koalicija pet stranaka u Zastupničkom dom Parlamenta BiH ima potporu 21 zastupnika i za imenovanje mandatara i novog saziva Vijeća ministara treba im najmanje 22 od 42 zastupnika. Iako za izbor novog Vijeća ministara ne treba suglasnost gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda državnog Parlamenta, za sve druge odluke i zakone treba suglasnost svakoga od tri nacionalna kluba Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Smatra se da ukoliko SNSD Milorada Dodika bude uspostavio novu Vladu RS-a i izabere većinu tri od pet srpskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH, a istodobno ne bude u Vijeću ministara BiH, onda će svi zakoni ili odluke teško moći proći parlamentarnu proceduru. Očekuje se i da će HDZ BiH imati četiri od pet izaslanika Hrvata u Domu naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara