Baldasar: Ne mogu dozvoliti svađu oko imena ulica

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar doživio je potpunu katastrofu s idejom da Prvi splitski partizanski odred konačno dobije ulicu u Splitu. Dan prije obljetnice stradavanja pripadnika Odreda htio je u Gradskom vijeću Splita progurati točku da se po postrojbi nazove ulica u prigradskom naselju Mejaši, inače, ispunjenom uglavnom biračima desne opcije.

Protiv partizanske na Mejašima i antifašisti i branitelji

Ispalo je da su protiv i u Udruzi antifašista i boraca NOB-a, ali i u samom kvartu. Antifašisti su bili razočarani što se značaj Odreda minorizira ulicom u prigradskom naselju, na Mejašima su uzrujani što su oni potpuno drugog svjetonazora i neprihvatljivo im je da se "partizanska" ulica križa sa ulicom prvog stradalog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Šef HDZ-a Split Petar Škorić danas je na sjednici Gradskog vijeća zatražio da se točka povuče jer nije u skladu sa zakonom, odnosno, predstavnici kvarta Mejaši nisu konzultirani oko ulice. Pobunile su se i braniteljske udruge, makar one koje Baldasar ne drži pod nadzorom. Ni one nisu za Odred. 

Blaževski spašavao gradonačelnika

Prisebnost je sačuvao Milan Blaževski, vijećnik SDP-a, koji je zatražio pauzu od 10 minuta, kako bi predlagatelj konsolidirao redove. Kada je pregrupirao snage, Baldasar je shvatio da nema smisla da forsira Ulicu i Odred pa je pokajnički ustvrdio kako povlači točku jer želi konsenzus. Neshvatljivo mu je da se u 21. stoljeću svađa s nekim oko ideologije, ustvrdio je među ostalim.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković uhvatio se za glavu kada je čuo u kojoj je mjeri panika uhvatila gradonačelnika. Upozorio je da on ne može povući prijedlog, jer ga tehnički predlaže Komisija. Onda se glasalo o Škorićevom prijedlogu za povlačenje točke.

Baldasar ostao sam na čistini

Tako je Baldasar morao priznati prvi poraz u svom akcijskom planu svehrvatske pomirbe kojom se htio umiliti i desnom biračkom tijelu. Izostala je obećana potpora pukovnika Marka Skeje, HČSP-ovca i zapovjednika HOS-ove bojne Rafael vitez Boban. Baldasar je ostao sam na čistini, simpatije čak nije dobio ni sa ljevice, odnosno, od Udruge antifašista koja je inače godinama gurala prijedlog da Odred dobije ulicu. Neshvaćen i zbunjen, Baldasar se povukao...

Baldasar: Ne mogu dozvoliti svađu oko imena ulica

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je danas kako ne može dozvoliti svađe u tom gradu oko imena ulica te za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, krajem rujna, najavio raspravu na tu temu kojom bi se došlo do konsenzusa i zaustavile ideološke podjele na „lijeve“ i „desne“.

"Nadam se konsenzusu oko imena ulica i trgova, a ne da nam se događa da je dio stanovništva poptuno nezadovoljan, a drugi dio viče na njih", rekao je Baldasar novinarima nakon što je s dnevnog reda Gradskog vijeća povučen prijedlog da se u naselju Mejaši jedna ulica imenuje po Prvom splitskom partizanskom odredu.

Baldasar smatra kako je imenovanje ulica jedna od tema koja nepotrebno dijeli ljude na „lijeve“ i „desne“, te poručuje kako postoje puno veće i ozbiljnije tema kojima se treba baviti, poput rješavanja nezaposlenosti i zaustavljanja pada životnog standarda.

Baldasar, koji se u diskusiji na sjednici Gradskog vijeća suglasio sa zahtjevom oporbe da se povuče prijedlog o imenovanju ulice u Mejašima, novinare je izvjestio kako je do takvog stajališta došao nakon razgovora sa svim klubovima vijećnika, te je zamolio komisiju za imenovanje ulica, kao formalnog predlagača takvog imena ulice, da odustane od njega jer je izostao konsenzus.

„Komisija prihvatila moju zamolbu, a onda je na Gradskom vijeću izglasovano povlačenje te točke s dnevnog reda", pojasnio je Baldasar.

Gradonačelnik kaže da je imenovanje ulice po Prvom splitskom partizanskom odredu inicirala udruga antifašista Splita te da su te udruge i ranijim gradskim upravama dostavljale slične inicijative.

Čelnici gradskog kotara Mejaši jučer su se usprotivili takvoj incijativi ističući kako u Mejašima žive ljudi drugačijeg svjetonazora od partizanskog.

Gradonačelniku su pak poručili "odustanite od gluposti koje vam podmeću“.

Baldasar je danas rekaciju čelnika Mejaša nazvao „potpuno neprimjerenom“. Pojasnio je kako se kod predlaganja imena ulice u Mejašima po Prvom splitskom partizanskom odredu rukovodilo činjenicom da je pametnije novoj ulici dati takvo ime nego preimenovati neku već postojeću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara