Bandić: Dolac privremeno seli na Trg bana Jelačića

Bandić: Dolac privremeno seli na Trg bana Jelačića

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić najavio je u utorak da će početkom kolovoza, od 3. do 9. kolovoza, plac s Dolca, gdje će se urediti i asfaltirati ploha, preseliti na Trg bana Jelačića.

"Bit će to jedan od rijetkih glavnih trgova gdje će se tržiti. Mislim da će biti posebno", rekao je Bandić tijekom aktualnog sata na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Tomislav Stojak (HNS) zanimao se što će biti s Branimirovom tržnicom, koja se priprema za uređenje i ljudima koji ondje obavljaju gospodarsku djelatnost.

"Želim ondje napraviti reda. 'Limenke' je trebalo skloniti, nemam što razgovarati s ljudima koji godinama uzurpiraju gradski prostor. Za dvije godine bit će to kao bečki ili madridski plac, centar trženja i izvrsnosti po principu - mijenjajmo Zagreb da ostane isti", poručio je Bandić.

Napomenuo je kako su ondje neki plaćali zakupnine, a da nisu imali ugovora. "Bio je to prešutni dogovor s ljudima koji su ondje tržili, no dvije tri godine lokali zjape prazni", dodao je.

Obnova fasada

Dominik Etlinger (SDP) pitao je zašto stoji obnova fasada koje su tako oštećene da dijelovi otpadaju s kišom pa mu, za šetnju gradom, ne treba samo kišobran, nego i kaciga.

"Privatno vlasništvo danas je svetinja. Nigdje se ne može zabiti ni čavao bez dozvole vlasnika. Vi još živite komunizam. Nije ovo skojevski grad. Što predlažete, da ljudi plaćaju porez na neuređenu imovinu ili povećanje subvencija?", uzvratio mu je Bandić.

Priznao je da su neuređene fasade i veže te grafiti veliki problem Zagreba, a da je u ostalom prvi "zahvaljujući i gradonačelniku". "Kad sam bio mlad, nisam ni nosio kišobran. Bio sam brži od kiše", rekao je.

Etlinger je ustrajao na stajalištu da Grad nema odgovarajućeg modela za poticanje obnove fasada. "Ne treba ljude tjerati na obnovu nego ih motivirati i pomoći im", poručio je Bandiću, a on mu je odvratio da "za obnovu fasada ljudima treba novac, a nemaju ni kune zahvaljujući i ovoj Vladi". "Znam svaku neuralgičnu točku u gradu, od Vlaške nadalje, a vi ne vrijeđajte, nego pomozite", kazao je Bandić.

Prostor za udrugu djece oboljele od Downovog sindroma

Zagrebački gradonačelnik je i u nastavku odgovarao mahom na pitanja SDP-ovih zastupnika. Na pitanje Nenada Livuna (SDP), najavio da će se pješački most preko Miramarske, koji će spajati Botanički vrt s Mihanovićevom, početi graditi čim prođe mimohod povodom Dana državnosti. "Sve pripreme smo obavili. Čekamo dok prođe mimohod", kaže.

Davor Bernardić (SDP) zatražio je novi prostor za udrugu djece oboljele od Downovog sindroma čiji roditelji danas rade u neadekvatnim prostorima u 'limenki' u Folnegovićevom naselju.

Bandić mu je poručio 'neka ih primi u Prašku' gdje i SDP i njegova stranka Bandić Milan 365 imaju prostorije te izvijestio da je Gradska uprava već nudila udruzi prostorije nekadašnjeg "Pluta", ali da su to odbili jer traže prostor od 300-4000 metara kvadratnih, s dvorištem ili vrtom.

"Čekiranje" vrtića

SDP-ovac Saša Molan ukazao je na problem imovinsko-pravnih odnosa jer neke škole i vrtići nemaju upisanog gradskog vlasništva pa projekti ili ne mogu početi s dogradnjom i obnovom ili na to dugo čekaju.

"Čekirat ćemo sve škole i vrtiće", odgovorio mu je Bandić.

Zvane Brumnić (SDP) ocijenio je da to i sva druga pitanja ukazuju na nesustavan rad Gradske uprave, a što pokazuje i stalan pad prihoda od gradske imovine.

Bandić je najavio kako će se Grad Zagreb pobrinuti za dovršetak Spomen-doma pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrova" u Rakitju.

"Vlada je dala zemlju u Rakitju, no knjiga je spala s dva na jedno slovo- Grad Zagreb koji je ondje dosad uložio 5,5 milijuna kuna. Još treba milijun eura da se to dovrši. Pobrinut ćemo se da tako i bude", odgovorio je Bandić na pitanje Darka Katuše s Liste M. Bandića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara