Bandić: Zagreb je energetski osviješten grad

Foto: Sandra Šimunović/Cropix

ZAGREBAČKI  gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras predstavili su aktivnosti Grada Zagreba na području racionalnog korišetnja energije, primjene mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te sudjelovanja u projektima i korištenja sredstava Europske unije.

''Ovog časa grad Zagreb radi na 16 europskih projekata iz domene energije i klime. Aplicirao je ove godine na sljedećih 11 projekata. Vrijednost postojećih projekata je 2 milijuna i 370 tisuća eura'', rekao je Maras, te posebno naglasio vrijednost novog projekta ZagEE.

''To je prvi projekt tog tipa koji se u Hrvatskoj provodi. EU je odobrila milijun i 800 tisuća eura isključivo za izradu dokumentacije za obnovu 87 objekata javne namjene u Zagrebu: škole, dječji vrtići, domovi zdravlja i domovi za umirovljenike, objekti mjesne samouprave...'', naglasio je Maras.

Zagreb je energetski osviješten grad i to već pet godina kad je prihvatio sporazum gradonačelnika europskih gradova i izrazio bezrezervnu potporu provedbi programa prilagodbe klimatskim promjenama, poručio je Bandić.

''U doba krize i recesije racionalnog korištenja energije, energetska učinkovitost, primjena novih zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije, imperativ i realan zamašnjak u pokretanju gospodarskog razvoja, otvaranju novih radnih mjesta i svjetlije perspektive naših mladih generacija'', naglasio je zagrebački gradonačelnik.

U sklopu projekta ZagEE modernizirat će se i 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima s kontrolnim upravljačkim sustavom.

Provedbom projekta ZagEE ostvarit će se prosječne uštede energije na objektima od 49%, uštede energije od 32.056 MWh, te smanjenje emisija CO2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara