Bandić ne može obnašati gradonačelničku dužnost, ali se može kandidirati za gradonačelnika

Bandić ne može obnašati gradonačelničku dužnost, ali se može kandidirati za gradonačelnika

Foto: FaH

"ŠTO SE tiče mogućnosti kandidiranja na izborima osobe kojoj je izrečena takva mjera u sudskom postupku, takvo ograničenje zakonom nije propisano", stoji u obrazloženju Ministarstva uprave na upit Indexa je li moguće da se Milan Bandić koji ne može obnašati gradonačelničku dužnost može kandidirati za gradonačelnika na eventualno skorim lokalnim izborima u Zagrebu.

Što ako pobjedi kandidat koji ne smije biti gradonačelnik? 

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pod istragom i ne smije obavljati dužnost gradonačelnika, najavio je ovog tjedna da će uskoro osnovati novu stranku i podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika, zbog čega će građani Zagreba morati na nove lokalne izbore. Bandić tvrdi da po novi gradonačelnički mandat ide zato što se obećani projekti "ne realiziraju onom brzinom kojom bi trebali".

Naglasimo kako je Bandić iz Remetinca izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost gradonačelnika tijekom istrage u aferi Agram.

Ministarstvo uprave nema odgovor na pitanje što bi se dogodilo ukoliko bi Bandić pobjedio na izborima te ponovno bio izabran za gradonačelnika u vrijeme dok mu i dalje traje zabrana obavljanja gradonačelničke dužnosti. Naime, kažu nam, kako to nije njihovo područje rada.

Sud odlučuje tko je gradonačelnik

"Napominjemo da se mjere opreza izriču u skladu s odredbama posebnog zakona - Zakona o kaznenom postupku, čija primjena, tumačenje primjene pojedinih odredaba, kao ni sadržaja, svrhe i opsega pojedinih mjera ni u kojem dijelu ne spada u djelokrug Ministarstva uprave. Odluka o izrečenim mjerama opreza, kao i njihovom poštivanju i kršenju u isključivoj je nadležnosti suda", kažu nam iz Ministarstva uprave dodajući da njihovo ministarstvo ne može prejudicirati što bi se dogodilo ako bi Bandić na eventualnim prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Zagreba ponovno bio izabran, a ako odluka suda i dalje bude na snazi.

Znači, ukoliko bi Bandić pobjedio na lokalnim izborima za Zagreb, o gradonačelniku Zagreba odlučivao bi sud.

Ne može se svatko dobiti posao, ali može  biti gradonačelnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako hrvatski zakon zapravo i ne poznaje ograničenja kod kandidature za čelna mjesta u županijama, općinama i gradovima. Primjerice pravomoćno osuđeni kandidati koji ne mogu dobiti posao u državnoj službi, sasvim lako, voljom birača, mogu upravljati milijunskim budžetima. 

"Zakonom je propisana zabrana kandidiranja i to za birače koji su policijski službenici, djelatne vojne osobe te službenici i namještenici u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i zabrana višestrukog kandidiranja slijedom koje se nitko ne može istovremeno kandidirati za općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika i za župana, a isto se odnosi i na njihove zamjenike.
Znači, ograničenja za kandidiranje proizašla iz ovog Zakona odnose se samo na prethodno navedene činjenice", objašnjavaju nam iz Ministarstva uprave. 

Može se biti gradočelnik i s 4 tjedna zatvora 

Isto tako općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakona ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca te mu u tom slučaju mandat prestaje danom pravomoćnosti sudske presude. Ukoliko je kazna manja od mjesec dana, ne događa se ništa.

"Znači, činjenica pravomoćne osude na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca razlogom je prestanka mandata po sili zakona. Istodobno, sudska mjera zabrane obavljanja dužnosti nije razlogom prestanka mandata gradonačelnika", objašnjavaju na kraju iz Ministarstva uprave.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara