Bandić ostaje i bez titule počasnog građanina Srebrenice?

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić bi, zbog izjave u kojoj je spomenuo mogućnost uspostave trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, mogao ostati i bez naslova počasnog građanima Srebrenice nakon što mu je takvo priznanje tijekom dana uskratilo gradsko vijeće Sarajeva, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je kako bi se rasprava o tom pitanju mogla naći već na sjednici općinskog vijeća zakazanoj za četvrtak.

Svatko pa i Bandić ima pravo na vlastito mišljenje, no neprimjereno je miješanje zagrebačkog gradonačelnika u ionako dovoljno komplicirano stanje u BiH, drži Duraković.

"Njegova (Bandićeva) vrijednost da bude građanin Srebrenice nije bila bazirana na politici nego na nekim djelima koje je grad Zagreb učinio za Srebrenicu, ali direktno uplitanje i miješanje u već kompleksnu političku situaciju u BiH nije njegov zadatak. Zbog toga ćemo na sutrašnjoj sjednici skupštine (općine) pokrenuti inicijativu o opozivu odluke o proglašenju njega kao počasnog građanina Srebrenice", kazao je Duraković kako ga citira sarajevski portal klix.ba.

Načelnik Duraković nije siguran koliku će potporu ta inicijativa dobiti među vijećnicima, no drži kako će ipak biti dovoljno glasova da ona bude prihvaćena.

Bandić je za počasnog građanina Srebrenice proglašen 2009. godine. Primajući tu nagradu on je Srebrenici kao poklon grada Zagreba uručio i vozilo hitne pomoći.

U srpnju 2013. godine kada je obilježavana 18. obljetnica genocida nad Bošnjacima Srebrenice Bandić je načelniku Durakoviću i obiteljima svih žrtava uputio posebnu poruku solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pozvani smo da u tišini i dostojanstveno odamo dužno poštovanje srebreničkim žrtvama, pod ljudskim i pravdoljubivim geslom: zajedno i s istinom protiv zaborava", napisao je tada Bandić Durakoviću.

Hrvatske udruge: Sarajevo očišćeno od Hrvata

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane u BiH ocijenila je u srijedu očekivanom odluku gradskih vlasti Sarajeva da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću oduzme titulu počasnog građanina tvrdeći da je taj grad etnički očišćen od Hrvata te su mu zahvalili za njegovu potporu stvaranju hrvatskog entiteta u BiH.

Gradsko vijeće Sarajeva opozvalo je raniju odluku o gradonačelniku Bandiću kao reakciju na intervju što ga je Bandić 10. ožujka dao televizijskoj mreži Al Jazeera Balkans kazavši tom prigodom kako bi uspostava trećeg entiteta u BiH mogla biti način rješavanja statusa hrvatskog naroda u toj zemlji koji je podvrgnut majoriziranju.

“Sarajevo je strateški i ciljano izgrađeno kao političko središte bošnjačkog naroda, i sve više koristi tu svoju poziciju za dekonstituiranje hrvatskog i srpskog naroda, a sve one koji Bosnu i Hercegovinu vide kao zajednicu tri jednakopravna naroda smatra neprijateljima mlade bošnjačke države i tako se prema njima i ophodi”, navodi u priopćenju Koordinacija udruga Domovinskoga rata HVO-a u BiH.

Pojasnili su da većina Hrvata koji su rođeni i koji su živjeli i žive u Sarajevu žude za tim da imaju ista prava i sigurnost u Sarajevu kakvu imaju Bošnjaci u Zagrebu i svim ostalim prostorima Republike Hrvatske.

Glavni grad BiH Sarajevo je prema popisu pučanstva iz 1991. imao skoro 40.000 stanovnika Hrvata, dok ih danas broji manje od 10.000, upozoravaju bivši hrvatski branitelji iz BiH.

Optužili su vlasti u Sarajevu da više od dvadeset godina nisu ništa uradile za svoje prijeratne hrvatske građane kako bi se vratili u svoje domove.

Koordinacija udruga Domovinskoga rata HVO-a u BiH zahvalila se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za njegovu potporu stvaranju trećeg entiteta tvrdeći da bi na taj način Hrvati mogli imati svoju federalnu jedinicu u kojoj bi mogli birati "svog člana predsjedništva, štititi svoj nacionalni i kulturni identitet, imati obrazovanje i medije na svom jeziku, stvarati strategiju održivog razvoja što mu povijesno i ustavno i pripada kao temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara