"Barbari su pokušali obezglaviti Hrvatsku, a postigli su suprotno - još veće jedinstvo hrvatskog naroda!"

Foto: Wikimedia

DAN UOČI odluke Sabora o raskidu veza s Jugoslavijom, JNA je na današnji dan 1991. godine raketirala Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u trenutku napada pregovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.

Dva zrakoplova JNA oko 15.45 sati raketirala su Banske dvore u kojima se nalazio predsjednik Franjo Tuđman. U iznenadnom napadu ranjeno je nekoliko ljudi, a Banski dvori su znatno oštećeni. Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Sabora o osamostaljenju Hrvatske. Tuđman je izjavio kako osuđuje srpski terorizam, poručivši da Hrvatsku na putu do neovisnosti ne mogu spriječiti ni zločin, ni žrtve.

"Oštetili su sliku, dobrim dijelom su razorili ovu svečanu dvoranu i Banske dvore, ali su time barbari postigli suprotno od onoga što su htjeli, postigli su još veće jedinstvo hrvatskog naroda", izjavio je Tuđman nakon napada.

Tada je ocijenjeno kako se radilo o atentatu na predsjednika Tuđmana, jer je napad vođenim raketama u prvom redu bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ubijen jedan čovjek izvan zgrade, dok ih je nekoliko ozlijeđeno. Napad na Banske dvore izveden je uoči istjeka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove – Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.Napad na simbol tisućljetne želje za državnošću

Prestanak moratorija EZ-a za Hrvatsku je značio, smatrao je Tuđman, stupanje na snagu, na temelju svibanjskog referenduma, ustavne odluke Hrvatskoga sabora o samostalnosti. Napad jugoslavenskoga zrakoplovstva na Banske dvore predsjednik Tuđman je ocijenio napadom na simbol vlasti za sve Hrvate i simbol tisućljetne želje za državnošću.

"Banski dvori bili su, a i ostat će, simbol hrvatske državnosti. U ovoj razrušenoj, svečanoj dvorani Banskih dvora sjedio sam 4-5 minuta, možda 6, za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete da bi uništili, da bi pokušali uništiti taj simbol hrvatske državnosti, da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku. Htjeli su uništiti ovaj hrvatski preporod koji smo stvarali u ovih proteklih godinu i pol uspostavom hrvatske demokracije, uspostavom suverene, samostalne Hrvatske".

"Hrvatski narod bit će kao jedan u borbi – da istjeramo i posljednjeg okupatora iz hrvatske zemlje. Hrvatski narod i domovinska iseljena Hrvatska izgradit će porušenu Hrvatsku. Napadom na Dubrovnik – nakon Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Pakraca, Gospića, Otočca, Šibenika, Zadra – htjeli su uništiti najznamenitiji znamen hrvatske kulture", istaknuo je tada predsjednik Tuđman.

Tri teorije o napadu - Hrvati sami postavili eksploziv?!

U javnosti su se nakon napada pojavile tri teorije. Prema prvoj, život hrvatskog predsjednika spasila je anonimna dojava. Prema drugoj, u Banskim dvorima došlo je do sukoba između Tuđmana i Markovića. Tuđman se navodno naljutio te napustio sastanak, što mu je u konačnici spasilo život. Prema trećoj, koju je prošle godine objavio Tanjug, riječ je bilo o namještaljci. Prema pisanju Tanjuga, tadašnji zaposlenik Banskih dvora Boško Petrović tvrdio je da je Hrvatska sama postavila eksploziv.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara