Beogradski policajac piše Dačiću: Vaše izjave su poziv na obračun s "nenormalnim pederima", sve ste nas ugrozili!

Foto: Guliver Image / Getty Images

LAZAR RANITOVIĆ, glavni tajnik Sindikata srpske policije, u otvorenom pismu žestoko je kritizirao premijera Ivicu Dačića zbog njegovih izjava o predstojećoj beogradskoj Povorci ponosa.

"Vi ste gospodo veoma mudro odlučili da je održavanje gay parade u interesu države, a odmah nakon toga ste hrabro objavili da u toj manifestaciji nećete sudjelovati. Od nas srpskih policajaca se traži da je omogućimo i osiguramo", piše Ranitović u pismu poslanom Dačiću, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

"Zato gotovo nestvarno zvuče riječi premijera/ministra unutrašnjih poslova izrečene jučer u jednoj TV emisiji visoke gledanosti i ponovljene nekoliko puta u toku dana, a samo dva dana prije održavanja gay parade u Beogradu, da gejevi iliti pederi nisu normalni, da on ne mora postati gay (iliti peder) da bi se nekome dodvoravao i slično. Pa ne mora gospodin premijer postati gay (iliti peder), evo i mi možemo potvrditi da uopće ne liči na pedera (iliti gayja), izgleda baš onako... muški... mačo. Mada, zaista ne znamo zašto bi njegovo seksualno opredjeljenje trebalo bilo koga zanimati, ono ne bi trebalo biti problem ni za koga", napisao je Ranitović.

Poziv na nasilje

Glavni tajnik Sindikata policije upozorava da bi Dačićeve riječi netko mogao protumačiti kao direktan poziv, štoviše kao dozvolu "s najvišeg mjesta" za obračun, pa i fizički, s "nenormalnima". "Nije pri tome bitno slaže li se itko od nas intimno s održavanjem parade, bitno je to što je ove riječi izgovorio premijer i ministar unutrašnjih poslova jedne zemlje, čovjek čija riječ ima drugačiju težinu nego riječ tamo nekog napisana na nekom forumu ili izgovorena u nekoj anketi", poručuje Ranitović.

Dačića u pismu Ranitović direktno optužuje da je svojim izjavama ugrozio sigurnost sudionika parade, kao i policajaca koji će je osiguravati. "Umjesto da kolegama olakšava posao, on im ga otežava. Umjesto da smiruje situaciju, on je dodatno potpiruje", poručuje Ranitović.

"Premijer/ministar unutrašnjih poslova nema pravo na takvo ponašanje i takve izjave, jer one mogu značiti i desetine ili stotine nepotrebno razbijenih glava, desetine ili stotine polomljenih ruku i nogu, mogu značiti obijene bubrege, a možda i nečiji nepotrebno izgubljen život, čak i kod onih koji su mu podređeni", napisao je Ranitović.

Napadače na povorku najstrože kazniti

Glavni tajnik Sindikata policije ističe da je u njihovom interesu da na ulicama Beograda nitko ne bude ozlijeđen, da ničije zdravlje i život ne budu ugroženi. Zbog toga od Dačića i ostalih državnih dužnosnika traži da izbjegavaju estradizaciju i ekshibicionizam, da se ponašaju kao ozbiljni političari, a ne kao zvijezde reality showa.

"Tražimo od vas da i vi zaštitite nas. Tražimo od vas, kao najodgovornijih ljudi u državi da nas podržite time što ćete javno obećati i zaprijetiti onima koji se protive održavanju gay parade da će biti procesuirani po skraćenom postupku i najstrože kažnjeni svi oni koji napadnu povorku ili srpsku policiju. I tražimo da to zaista tako i bude!", poručuje Ranitović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara