Beus-Richembergh o propalom projektu plovećeg hotela: Pravna država ili korupcija?

Foto: blueline-ferries.com

"OVO JE prilično uznemirujuća informacija koja zahtijeva javno objašnjenje prozvanih. Zaštita javnoga interesa ili štetočinstvo? Dosljedna primjena pravila tržišne utakmice ili opstrukcija vrijedne poduzetničke inicijative? Pravna država ili korupcija?", komentirao je na svom Facebook profilu HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus-Richembergh jučerašnje otvoreno pismo vlasnika tvrtke koji su zbog natezanja s državnim aparatom morali odustati o projekta plovećeg hotela.

Podsjetimo, pismo javnosti i Vladi RH uputili su iz tvrtke Bostel Dalmatia, nakon što su dobili odbijenicu za kategorizaciju Botela Dalmatia iz Ureda državne uprave za gospodarstvo i to nakon nakon višemjesečnih razgovora i nebuloznih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od tih zahtjeva je bio da za brod u kojem je trebao biti hotel dostave građevinsku dozvolu iako su imali dokumente izdane od klasifikacijskog društva, što je ekvivalent građevinskoj dozvoli.

"Prepreku za kategorizaciju u državnoj Službi za gospodarstvo i Odjelu za turizam  predstavlja činjenica što brod ne može imati dvojaku funkciju, biti brod i hotel!? "Osim prvog inicijalnog sastanka, na kojemu je pokazana dobra volja Grada, carine, policije i luke, sve kasnije je išlo po dubrovački sa svakim lijepo, s nikim iskreno. Potrošilo se dosta vremena  na carinsku proceduru kroz koju je trebalo ishoditi deklaraciju za privremeni smještaj broda na vezu i na dokument o privremenom uvozu broda. To odugovlačenje, nastavilo se i s novim peripetijama - Ured državne uprave je zatražio građevinsku dozvolu za brod dok je na vezu, što je još jedna birokratska glupost jer brod ima dokumente izdane od klasifikacijskog društva, što je ekvivalent istom. Trebalo je uložiti dosta truda i vremena da se dokaže kako je to nebulozan zahtjev, s čime se u konačnici složilo i Ministarstvo turizma. A onda su smislili i novi, još banalniji razlog za odugovlačenje - bilo je potrebno ishoditi odgovarajući akt Ministarstva s kojim se dokazuje da brod može obavljati ugostiteljsku djelatnost!? Kada se potvrdilo da i to može, ipak je odbijen zahtjev za kategorizaciju botela.", pišu iz tvrtke Bostel te dodaju kako ih je cijela dosadašnja birokratska procedura bez jasne logike i reda prisilila da podnesu kaznene prijave protiv odgovornih sa sumnjom da su se udružili za namjerno blokiranje projekta. Osim kaznene prijave, tvrtka Bostel će sudskim putem zatražiti i naknadu štete koja joj je pričinjena kao investitoru, a u pismu se ispričavaju gostima kojima su bili prisiljeni odbiti rezervacije, jer su izgubili bitku s državnim aparatom.

"Pitamo se hoće li hrvatska Vlada konačno shvatiti tko je glavni krivac za blokiranje investicija, ali i da ne može pokrenuti Hrvatsku, dok drastično ne razbije nedodirljivu utvrdu preskupih državnih službenika i pretvori ih u javni servis građana Republike Hrvatske! S ovakvim propisima i zakonima, Hrvatska i ne može imati ili očekivati bolju sudbinu od ove koju ima - kontinuirani rast nezaposlenosti, pad BDP-a, povećanje zaduženosti i srozavanje kreditnog rejtinga u kategoriju totalno smeće!", zaključuju u priopćenju iz tvrtke Bostel koji su u projekt dosad uložili preko pola milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara