Bez dogovora s kreditorima Grčka 5. lipnja u bankrotu: "Nemamo novca za plaćanje duga MMF-u"

Bez dogovora s kreditorima Grčka 5. lipnja u bankrotu: "Nemamo novca za plaćanje duga MMF-u"

Foto: Hina

GRČKA neće moći izvršiti isplatu dijela duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) koji dospijeva 5. lipnja, ako se ne postigne dogovor s međunarodnim vjerovnicima, izjavio je predsjednik grčkog parlamenta Nikos Filis u razgovoru za televiziju ANT1.

Grčkoj sljedećeg mjeseca na naplatu stiže nekoliko rata duga prema MMF-u u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura, te istovremeno pregovara s vjerovnicima o oslobađanju dodatnih sredstava iz programa pomoći, a ako se dogovor ne postigne, gotovo sigurno ostaje bez novca za podmirenje dužničkih obveza, ali i plaća i mirovina.

Atena je u teškoj situaciji, jer ministri financija eurozone i MMF traže reforme, koje grčka Vlada trenutno nije spremna povući, dok istovremeno ostaje bez novca, što joj slabi pregovaračku poziciju.

Prošli tjedan platili su MMF-u 750 milijuna eura duga, no taj novac se i tako nalazio kao depozit u MMF.

Pregovori s međunarodnim vjerovnicima, od kojih Grčka traži dodatnu pomoć od 7,2 milijarde eura u zastoju su jer Vlada Aleksisa Ciprasa ne želi popustiti na pitanjima mirovinskog sustava i plaća, jer bi time odustala od svojih predizbornih obećanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara