BiH: Svjedok priznao da se borio za Islamsku državu, ali ne tereti Bosnića za poticanje

BiH: Svjedok priznao da se borio za Islamsku državu, ali ne tereti Bosnića za poticanje

Screenshot: YouTube

PRVI svjedok na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini Huseinu Bilalu Bosniću potvrdio je danas u Sarajevu kako je u dva navrata boravio u Siriji gdje se borio na strani terorističke organizacije Islamska država (IS) no svojim iskazom nije teretio Bosnića za poticanje na tu avanturu ili za financiranje njegovih putovanja.

Sedin Huseinović je zajedno s Bosnićem uhićen na početku policijske operacije "Damask" koja je u BiH provedena u rujnu 2014. s ciljem presjecanja izvora financiranja i novačenja za Islamsku državu no naknadno je pušten na slobodu.

Pojavivši se kao prvi svjedok na suđenju Bosniću pred Sudom BiH on je kazao kako je u Siriju prvi puta otišao 2012. a motiv su mu, kako je ustvrdio, bili "želja da pomogne sirijskom narodu" kao i informacije kako na teritoriju kojega kontrolira IS nema "golotinje, nemorala i kockarnica" kao u BiH.

Kazao je i kako se po dolasku u Siriju uvjerio da stanje "nije baš takvo" kakvim ga je zamišljao odnosno da tamo baš i nije na djelu šerijatska vladavina kakvu je očekivao.

Prodavao automobile za put u Siriju

Huseinović je potvrdio kako je u Siriju ušao ilegalno preko Turske a putovanje je financirao vlastitim novcem, uključujući i onaj od usputne prodaje automobila.

Ustvrdio je kako se u Siriji nije borio nego je zapravo čuvao neka skladišta no potvrdio je kako je jedno vrijeme zajedno s još dvadesetak osoba iz BiH bio pripadnikom postrojbe kojom je zapovjedao jedan Čečen no nije ga imenovao.

Huseinoć je posvjedočio kako je šest pripadnika te postrojbe podrijetlom iz BiH poginulo u Siriji kao i da je osobno sudjelovao u pokopu njih četvorice.

Huseinović je izjavio kako je prije odlaska u Siriju Bosnića rijetko susretao dodajući kako s njim nikada nije razgovarao o pridruživanju IS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara