BiH i Srbija: Vodostaj rijeka opada, no i dalje iznad razine izvanredne obrane od poplava

BiH i Srbija: Vodostaj rijeka opada, no i dalje iznad razine izvanredne obrane od poplava

Foto:FAH

IZVANREDNE mjere obrane od poplava i dalje su na snazi na području Bosanske posavine iako je u protekla 24 sata zabilježeno znatno smanjenje vodostaja, objavila je u subotu bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.

POTREBNA IM JE NAŠA POMOĆ Evo kako možemo pomoći žrtvama poplavaImate li fotografije ili snimke s poplavljenih područja šaljite nam na foto@index.hr.

Prema podacima ove agencije Sava je na mjernom mjestu kod Svilaja u subotu u usporedbi s petkom bila niža za 27 centimetara.

Ekipe civilne zaštite, vatrogasci i sanitarne službe u Bosanskoj su posavini i Semberiji nastavili raščišćavati otpad koji su nanijele višednevne poplave te uklanjati leševe uginulih životinja.

Značajni dijelovi općina Bosanski Šamac, Odžak i Orašje još uvijek su pod vodom a trenutačno se ona pokušava crpkama izbaciti iz "džepova" iz kojih se nije počela sama povlačiti.

Najezda zmija i komaraca

Iz doma zdravlja u Odžaku poslano je upozorenje o pojavi velikog broja zmija i najezdi komaraca. Iz kriznog stožera Bijeljine priopćili su kako se tamo i dalje radi na nadzoru i ojačavanju nasipa.

Na području te općine ulažu velike napore ne bi li što prije uklonili brojna trupla uginulih životinja koja su se već počela raspadati. Samo u petak tamo je prikupljeno i uklonjeno više od 15 tona tijela uginule stoke i peradi.

Srbija otklanja posljedice katastrofalnih poplava

 U Srbiji je u tijeku otklanjenje posljedica katastrofalnih poplava u kojima su, po službenim podacima, stradale najmanje 33 osobe, 32.000 osoba je evakuirano, više od 1.760 kuća i objekata uništeno, a oko 2.000 poplavljeno, uz milijunsku štetu, napose u energetskom sektoru, poljoprivredi i infrastrukturi.

U poplavljenim područjima gdje se voda povukla, na terenu su posebne ekipe za asanaciju i dezinfekciju koje nastoje osigurati uvjete za povratak stanovnika čija imovina nije potpuno uništena.

Izvanredno stanje je ukinuto na državnoj razini no ostaje na snazi u dva grada i 17 općina zapadne i središnje Srbije - Šapcu i Sremskoj Mitrovici, te u općinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Sava i dalje iznad razine izvanredne obrane od poplava

Vatrogasno-spasilačke ekipe, pojačane stručnim timovima iz Rusije, Bjelorusije, Francuske i Austrije, ispumpavaju vode iz poplavljenih područja, ali im posao - osim nedostatka pumpi visokog kapaciteta, otežava i dalje visok vodostaj, poglavito Save.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da Srbiji stignu pumpe iz donacije Programa za razvoj Ujedinjenih naroda, što bi znatno ubrzalo ispumpavanje. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), rijeka Sava je kod kog sela Jamena, Sremske Mitrovice i Šapca i dalje iznad razine izvanredne obrane od poplava.

U Beogradu je Sava premašila razinu redovite obrane od poplava, no ne očekuju se veće teškoće, iako se ovaj vikend očekuje vrh vodenog vala, pa se još nekoliko idućih dana preporučuju oprez i stalna dežurstva. Dunav je dosegnuo vodostaj iznad redovite obrane od poplava u Novom Sadu, Zemunu, Pančevu, Smederevu i Banatskoj Palanci, a u Titelu je to slučaj i s Tisom.

Spisak od 73 nestale osobe

Predsjednik Crvenog križa Srbije Dragan Radovanović priopćio je u subotu da je u 29 prihvatnih centara u Beogradu smješteno oko 4.500 ljudi, dok je kod rodbine i prijatelja u privatnom smještaju još oko 9.800 evakuiranih.

Crveni križ je MUP-u Srbije proslijedio spisak od 73 nestale osobe, koliko su ih prijavili evakuirani, registrirani kroz prihvatne centre ove humanitarne organizacije.

Prema podacima na internetskoj stranici nestali.poplave.rs, u subotu prijepodne među prijavljenim nestalim je još oko 170 osoba, dok ih je prije dva dana bilo više od 700. Ti se podaci, međutim kako je objašnjeno u MUP, moraju uzeti s rezervom i dodatno ažurirati jer se događalo da po dvije ili više osoba na različitim mjestima prijave istu osobu kao nestalu.

Predstavnici humanitarnih organizacija u Srbiji ocijenili su da je proteklih dana "okončana akutna faza kada je najvažnije bilo spasiti ljudske živote", a sada slijedi "dulje radzbolje složene operacije pomaganja ljudima" da obnove svoju imovinu i pokušaju normalizirati život.re

Poplava je oštetila ukupno 52 javna objekta, među kojima je najviše škola, pa je Ministarstvo obrazovanja i znajosti prepustilo lokalnim vlastima da samostalno procijene kada su ispunjeni uvjeti za siguran povratak učenika na nastavu.

U srbijanskoj javnosti i na društvenim mrežama nastavljaju se rasprave o tome jesu li se tako velike posljedice poplava mogle izbjeći ili biti barem manje te se inzistira na tome da državna tijela čim prije to analiziraju.

Zbog žrtava u katastrofalnim poplavama u Srbiji je od 21. do 23. svibnja bila proglašena trodnevna žalost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara