BiH novinari: Osuđujemo javni linč i govor mržnje prema mladim ljudima iz Mostara

BiH novinari: Osuđujemo javni linč i govor mržnje prema mladim ljudima iz Mostara

Foto: Shutterstock

UPRAVNI odbor Udruženja/udruge BH novinari osudio je reakcije koje su se dogodile nakon jedne od epizoda emisije Perspektiva, u kojoj srednjoškolac iz Mostara na zabrinjavajući način govori o odnosima među mladima u tom gradu.

Napominju kako "najoštrije osuđuju javni linč, ksenofobiju i govor mržnje prema mladim ljudima iz Mostara, koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji, u okviru reagiranja na TV emisiju Perspektive."

"Sa zaprepaštenjem pratimo neselektivno objavljivanje samo dijelova emisija na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju „materijal“ za produženo javno, Facebook i medijsko nasilje nad maloljetnicima – srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Mostara, odraslim i obrazovanim poslije rata, čiji su stavovi i mišljenja formirani pod snažnim utjecajem nacionalističkih i segregacijskih politika privatnog, obrazovnog i političkog miljea tog grada i cijele države BiH.

Budući da je riječ o maloljetnim osobama, njihova medijska zloupotreba, huškanje i izlaganje javnom linču predstavljaju ozbiljna kršenja Unicefove Konvencije o pravima djeteta, krivičnog zakonodavstva BiH kao i profesionalnih standarda novinarske etike. S tim u vezi, UO BH novinara poziva urednike društvenih i klasičnih medija da prestanu sa kršenjem prava maloljetnika i hitno sa svojih portala uklone sadržaje kojima se širi mržnja, netrpeljivost ili poziva na nasilje prema stanovnicima Mostara sa obje strane Neretve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UO BH novinara također poziva uredništvo Radija Slobodna Evropa iz Praga, kao i produkcijsku kuću Mebius film iz Sarajeva da sa mnogo više profesionalne odgovornosti i obzirnosti priđu realiziranju emisija o osjetljivim društvenim temama, da ponude sveobuhvatan pogled na uzroke i posljedice življenja mladih u okruženju nacionalizma, manipulativnih politika i širenja predrasuda prema drugom i drugačijem.

Objektivan govor o našoj stvarnosti i problemima mladih, čak i na brutalan način, svakako je poželjan u bh. društvu, ali ni jedan medij ne bi trebao doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i stereotipe.

Podsjećamo još jednom – govor mržnje nije sloboda izražavanja i zadaća medija je da svaki govor mržnje ili huškanje predstave kao društveno neprihvatljivo ponašanje suprotno univerzalnim ljudskim vrijednostima i pravu na slobodu izražavanja", priopćili su na službenim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara