Bill Browder: Putin ima 200 milijardi eura, a ja sam potjeran kada sam otkrio da potkrada Rusiju

Bill Browder: Putin ima 200 milijardi eura, a ja sam potjeran kada sam otkrio da potkrada Rusiju

Foto: FAH

FAREED ZAKARIA je za CNN razgovarao s osnivačem Hermitage Capital Managementa i jednim od bivših najvećih stranih investitora u Rusiji Bill Browderom. On je ujedno i nekadašnji pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, i prošao je put od jednog od velikog investitora u toj zemlji do toga da je na njezinom popisu sankcioniranih.

U intervjuu Browder među ostalim tvrdi kako je u prvih 8 ili 10 godina Putinove vladavine tom zemljom postojao princip "pokrasti Rusiju koliko god je to moguće."

"Ja nisam nikada bio uobičajeni investitor, nego sam kupovao dionice ruskih kompanija. S vremenom sam shvatio da vladajući i oligarhi potkradaju profit iz tih istih kompanija. Kao jedini način da radim profitabilan, a moralan posao vidio sam da ih u tome pokušam zaustaviti. U principu smo istraživali kako kradu i zatim smo imena tih tvrtki dijelili s međunarodnim medijima, što je oko četiri godine funkcioniralo zato što su mi se interesi poklapali s Putinovima.

On se tada borio protiv istih kradljivaca kao i ja. Oligarsi su mu oduzimali moć i krali su nam novac. Svaki put kada bih objavio neki skandal, Putin bi uskočio i popravio stvari, što bi povećavalo i moju zaradu.

Osjećao sam se kao dobar čovjek jer sam istovremeno radio dobru stvar i zarađivao novac", opisuje Browder.

S vremenom je Putin počeo sklapati dogovore s istim tim oligarsima, što je promijenilo situaciju i za ovog investitora.

"Uhitio je najbogatije oligarhe u zemlji, i upozorio ostale da ih čeka ista sudbina ako ne počnu dijeliti novac s njim", opisuje Browder.

"Prijetnja nacionalnoj sigurnosti"

Browderov "aktivizam" u pogledu razotkrivanja tvrtki koje su krale novac postao je od tog trenutka neprimjeren, i više nije uključivao borbu protiv oligarha već protiv Putinovih financijskih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u studenom 2005. godine stigao na aerodrom Sheremetyevo zaustavljen je od zaštitara i zamoljen da im se pridruži u VIP loži. Tamo je zadržan 15 sati na ispitivanju, nakon čega je deportiran iz zemlje kao "prijetnja nacionalnoj sigurnosti".

Browder je odmah shvatio da iza svega stoji Putin i da je upravo ruski predsjednik najveći oligarh od svih.

Bogatstvo od 200 milijardi dolara

Rekao je za CNN kako vjeruje da je Putin jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, i da njegovo bogatstvo procjenjuje na dvjesto milijardi eura.

"Uvjeren sam da je tako i procjene donosim nakon 14 godina Putinove vladavine nad Rusijom, i količine novca koji je ta zemlja ostvarila, kao i novca koji je potrošen na škole i infrastrukturu, te računajući sav njegov novac na bankovnim računima, dionice, te "švicarske" računi koje vode njegovi bliski prijatelji."

Ubojstvo odvjetnika

Rekao je i kako su upravo Putinovi bliski suradnici ubili Sergeja Magnitskyija, Browderovog odvjetnika, a da je motiv bio ogroman novac kojim su svi raspolagali.

Ispričao je i svoje viđenje moći u Rusiji.

"Pitanje moći u Rusiji je vrlo jednostavno - tko god može narediti uhićenja drugih, taj se smatra moćnim. Dakle, Putin se ustvari okružuje ljudima koji imaju takvu moć lišenja slobode. Nije bitno koliko ste bogati. Onaj koji vas može uhititi, strpati u zatvor i oduzeti vam sav novac je najmoćnija osoba u Rusiji", zaključuje Browder.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara