Nakon 5 tisuća poginulih u ukrajinskim sukobima, Putin tvrdi: Rusija ne želi rat, nego suradnju

Nakon 5 tisuća poginulih u ukrajinskim sukobima, Putin tvrdi: Rusija ne želi rat, nego suradnju

Foto: FAH

VLADIMIR PUTIN je nakon razgovora s Francoisom Hollandeom i s Angelom Merkel danas rekao da Rusija "ne želi ni sa kim ratovati, nego želi sa svima surađivati", a američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je ruskog predsjednika da svoju dobru volju u ukrajinskoj krizi potvrdi "djelima a ne riječima".

"Ne želimo ni sa kim ratovati, želimo sa svima surađivati", rekao je ruski predsjednik, a prenosi agencija Interfax, pošto je francuski predsjednik Francois Hollande nešto ranije ocijenio da je mirovni plan za Ukrajinu "posljednja prilika" da se spriječi rat.

Ne zna se o čemu su u petak navečer u Moskvi razgovarali francuski predsjednik, njemačka kancelarka i ruski predsjednik, osim da je susret omogućio pomak u pripremi dokumenta o prijedlogu mirovnog plana za Ukrajinu.

"Hvala Bogu da nema rata. No sigurno je da ima pokušaja da se naš razvoj zaustavi na razne načine", upozorio je Putin na skupu ruskih sindikata u Sočiju, na jugu Rusije.

"Postoji pokušaj da se sadašnji svjetski poredak, uspostavljen zadnjih desetljeća nakon pada Sovjetskog Saveza, svede na jednog jedinog čelnika", rekao je smjerajući na Sjedinjene Države.

"Mislim da (taj čelnik) sebi sve dopušta, a drugima dopušta samo ono što je u njegovu interesu. Takav svjetski poredak Rusiji ne može odgovarati", upozorio je, podsjetivši da Rusija "ne može živjeti pod poluokupacijom".

"Rusiju ocjenjujemo po djelima na terenu, a ne potpisanim papirima"

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je u subotu Vladimira Putina da svoju dobru volju u ukrajinskoj krizi potvrdi "djelima a ne riječima".

Svaki budući dogovor "ocjenjivat će se djelima koje Rusija bude poduzimala na terenu, a ne papirima koje bude potpisivala (...) Predsjednik Putin je suviše često obećavao mir a slao je tenkove, vojnike i oružje", rekao je na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti.

Biden je, ne očitujući se izravno o dopremi oružja Kijevu, istaknuo da se središnja vlast ima pravo braniti od ofenzive separatista na istoku zemlje.

"Budimo jasni: Ne mislimo da postoji vojno rješenje za Ukrajinu. No recimo isto tako jasno: ne mislimo da Rusija ima pravo činiti to što čini. Mislimo da bismo morali pokušati (postići) častan mir. No mislimo također da Ukrajinci imaju pravo braniti se", istaknuo je.

Zbog sukoba na istoku Ukrajine u kojemu je od travnja poginulo više od 5300 ljudi, odnosi Rusije i Zapada dosegnuli su najnižu razinu od svršetka hladnog rata. Zapad je uveo Moskvi niz sankcija kakve još nisu viđene, zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara