Biskup Ivas: Obnašatelji vlasti su bešćutni, a radnik je ponižen i ušutkan

Foto: Hina

OBILJEŽAVANJE blagdana svetoga Duje, zaštitnika grada Splita, nastavljeno je danas misnim slavljem na Rivi, biskup šibenski Ante Ivas u propovijedi se osvrnuo na gospodarsku krizu u Hrvatskoj, naglasivši kako obnašatelji vlasti sve više zaboravljaju služiti narodu, postaju bešćutni, a rad i radnik je ponižen i ušutkan.

Procesija vjernika je u 10 sati krenula ispred katedrale Sv. Duje, te se kretala starom splitskom gradskom jezgrom duž Rive gdje je bio postavljen oltar za misno slavlje. U procesiji je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi, a pridružili su joj se predsjednik Republike Ivo Josipović, te predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Hrvatske.

"Splićanima želim puno uspjeha, želim im razvoj, bogatu turističku sezonu, te da Hajduk bude prvak", želje su predsjednika Ive Josipovića Splićanima i njihovom gradu.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je novinarima izjavio kako je cijela procesija bila veličanstvena, te da je iznimno zadovoljan načinom na koji je sve napravljeno organizacijski. "Nadam se da će i Crkva biti zadovoljna jer smo zaista dostojanstveno napravili procesiju, ali i ostale događaje vezane za našega zaštitnika", kratko je prokomentirao Baldasar.

"Obnašatelji vlasti sve više zaboravljaju služiti narodu u istini i pravednosti"

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je predvodio misno slavlje na Rivi u svojoj propovijedi naglasio kako je od vitalne važnosti da Crkva i danas iziđe "naviještati evanđelje svakom narodu i plemenu i jeziku i puku". I to svima, na svim mjestima, u svim okolnostima, bez oklijevanja, nevoljkosti i straha, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako danas vjernici nisu tek radi tradicije i još manje iz parade izišli sa Svetim Dujmom iz njegove katedrale u grad, na njegove ulice, kroz tržnice i luku, na Rivu, među narod Božji što ga Dujam svake godine okuplja. "I nismo šetali mrtvaca kako neki iz zlobe i vlastite praznine i nemoći znaju reći. Nego zato što nam Dujam, u ime Kristovo za koje je mučenički umro, trajno donosi uvijek živu, uskrsnu Božju riječ života", rekao je biskup Ivas.

Osvrnuo se i na aktualne prilike u Hrvatskoj - tešku gospodarsku krizu, nedostatak radnih mjesta i smanjenje radničkih prava, a naveo je i prikrivanje povijesnih činjenica, zanemarivanje branitelja, propagiranje antikulture, nasilno uvođenja i nametanja hrvatskom narodu stranih i pogubnih svjetonazora.

"Obnašatelji vlasti sve više zaboravljaju služiti narodu u istini i pravednosti. Postaju bešćutni. Lako i brzo zaboravljaju da birači nisu nikome dali božansku ili faraonsku, robovlasničku, fašističku, komunističku ili neku takvu sličnu vlast. Da se ne može govoriti o pravednom društvu bez ljubavi i istine", rekao je biskup Ivas.

Poručio je da je domaćega kruha sve manje, te kako zemlja sve više zarasta u korov, ribari sve češće za večeru ne znaju što će. "Rad i radnik je ponižena i ušutkana klasa. Mnoga su prirodna dobra, energenti i komunikacije u vlasništvu i pod utjecajem interesnih i ideoloških skupina. Povijesne istine se prikrivaju i prekrajaju. Žrtve, branitelji, njihove supruge, djeca, toliki mučeni i silovani, sve više se besramno zanemaruju, obespravljuju, bivaju posramljeni, izloženi progonima i ruglu", naglasio je u propovijedi šibenski biskup Ivas.

Obilježavanje blagdana sv. Dujma u Splitu trajat će do nedjelje, 11. svibnja, a večeras se na rivi očekuje veliki koncert "splitske dice" Nene Belana i Marijana Bana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara