Biskupi i akademici UN-u: Ne tražimo naše mrtve, jer niste bogovi, ali želimo slobodu za generale

Biskupi i akademici UN-u: Ne tražimo naše mrtve, jer niste bogovi, ali želimo slobodu za generale

Foto: AFP (Arhiva)

"ZATOČILI ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice. Mi tražimo od vas: vratite nam naše žive, naše branitelje, koje ste vi zatočili i osudili bez dokazane krivnje. Tako ćete spasiti svoju čast, zajedničku čast svih vas i svakoga pojedinačno", navodi se u pismu kojeg potpisuje 17 hrvatskih akademika, jedan nadbiskup u miru i dva biskupa koje je poslano predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor s molbom da ga preko hrvatskog veleposlanika pri UN-u dostavi glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti.

Naime, akademik Pečarić u obrazloženju navodi da je UN dužan se boriti protiv rasizma svugdje u svijetu, pa samim tim i u svojim redovima.

Rasistička presuda Haaga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše je pismo i napisano povodom rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, dakle u sudu koji je UN i osnovao", naglašava Pečarić, a u pismu su potpisani i akademici Ivan Aralica, Smiljko Ašperger, Stjepan Babić, Slaven Barišić i drugi te Mile Bogović, biskup gospićko-senjski kao i Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

Akademici i biskupi kažu da znaju da je za Haag, obrana "doma i svog naroda i države samo planirani urotnički zločin" te dodaju kao od Haaga ni ne traže da ožive "naše mrtve stradale u genocidu, jer vi niste bogovi".

"Mi čak ne tražimo od vas ni da pronađete naše nestale, jer kod vas se umire lijepo, civilizirano i prirodno", kaže u pismu u kojem se zahtjeva sloboda za generale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara