Bivši grčki premijer: Ubrzo će se dogoditi financijski kolaps, neće biti za plaće i mirovine

Foto: AFP

BIVŠI premijer grčke tehnokratske vlade Lucas Papademos upozorio da bi se javne financije te države mogle raspasti već sljedećeg mjeseca, a tada neće biti za plaće i mirovine, ukoliko se ne složi stabilna vlada nakon novih izbora 17. lipnja.

Papademos je kazao da se financijsko stanje pogoršava sve brže, dok bi moglo doći do katastrofe u prvim danima lipnja zbog slabijeg skupljanja poreza i popuštanja kontrole potrošnje iz proračuna tijekom dviju kampanja za parlamentarne izbore, piše CNN. Zbog zabrinutosti od daljnje  političke nestabilnosti i mogućeg izlaska iz eurozone, mnogi Grci su malo odgodili plaćanje poreza te počeli dizati novac iz banaka.

Građani iz banaka povukli 3 milijarde eura

Atenski bankari su izračunali da je više od 3 milijarde eura povučeno iz banaka od izbora 6. svibnja. Taj novac je završio u sefovima ili je pospremljen u kućama za slučaj da se Grčka vrati na drachmu nakon što odbaci euro. Kritična situacija sa državnim financijama opisana je u dokumentu koje su jučer objavile grčke novine To Vilma.

Točnost podataka je potvrdio viši dužnosnik grčke vlade, a Papademos je taj dokument dao predsjedniku Karolosu Papuilasu kada je pokušavao složiti "vladu nacionalnog jedinstva" prije odluke o novim izborima. "Država će vrlo teško u lipnju pokriti svoje troškove", stoji u dokumentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara