Bivšoj pročelnici osječke Porezne uprave određen jednomjesečni istražni zatvor

Foto: Google Street View

ZBOG osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, osječki Županijski sud danas je bivšoj pročelnici osječkog Područnog ureda Porezne uprave odredio istražni zatvor od 30 dana, izvijestio je danas taj Sud, ne navodeći njezino ime.

Neslužbeno se doznaje da je osumnjičena bivša pročelnica Ružica Kovačević, za koju je Uskok zatražio istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Sud je prihvatio prijedlog obrane da se osumnjičenici odredi jamstvo od 100 tisuća kuna, čemu se protivilo Državno odvjetništvo, pa će se o tome odlučivati u žalbenom postupku.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je na konferenciji za novinare da je istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na djelatnice koje su bile podređene osumnjičenoj i uhićenoj pročelnici i koje su neformalno dale svoja saznanja djelatnicima Uskoka o onome za što se tereti osumnjičenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivšu pročelnicu Ružicu Kovačević Uskok tereti da je, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje o odbacivanju zahtjeva poreznog dužnika - osječke tvrtke OLT za otpis poreznog duga s osnove kamata u ukupnom iznosu od 27,19 milijuna kuna, postupila suprotno zakonu i naredila zaposlenicama Područnog ureda da rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika s njegovog računa ne dostavljaju na provedbu Financijskoj agenciji - Fini.

Tako je tom trgovačkom društvu omogućeno da, sve do otvaranja postupka predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine, nesmetano obavlja financijske transakcije preko svojih računa te nije ovršen iznos od najmanje 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna.

Rožac je kazao kako su se zaustavljanjem upućivanja rješenja o ovrsi Fini "ostvarila obilježja osnovane sumnje u kazneno djelo". Osumnjičenica je u obrani negirala krivnju i počinjenje kaznenog djela, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara