Blagdan Svete Lucije: Velika Gorica slavi svoj dan

Blagdan Svete Lucije: Velika Gorica slavi svoj dan

Foto: gorica.hr

BLAGDAN je Svete Lucije, ujedno i zaštitnice Grada Velike Gorice. Velika Gorica danas slavi svoj rođendan. Nakon polaganja vijenaca u 9:30 kod spomenika poginulim braniteljima, bit će služena sveta misa u 10:30 u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. A tko je zapravo bila Sveta Lucija?

I dok neki Velikogoričani tek znaju da je bila svetica, drugi objašnjavaju kako je bila mučenica te da joj zbog čuvanja vjere odrubljena glava.

"Sveta Lucija je bila neka svetica. Bila je mučenica, rođena negdje u Italiji. Znam samo ime, slabo što je bila. Sveta Lucija je bila zaštitnica i bila je mučena. Njoj je glava odrezana jer je htjela održati vjeru", kažu Velikogoričani.

Velikogoričani znaju i da se na blagdan Svete Lucije, mučenice iz trećeg stoljeća, zaštitnice vida i slijepih sije pšenica, kako bi narasla do Badnjaka i bila ukras uz božićnu trpezu. A kako posaditi pšenicu?

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Zlata Filipović kaže da je bolje staviti pšenicu na namočenu vatu jer "vata zadržava vodu pa onda i pšenica bolje naraste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnje vrijeme je da tako kažem popularno staviti pšenicu na namočenu vatu jer vata ipak zadržava vodu i daleko je bolja pšenica. Pogotovo s obzirom na većinu naših stambenih objekata koji danas imaju centralna grijanja i suhi je zrak. U svakom slučaju je onda bolje staviti je na baš na tanjurić, nego na vatu", pojašnjava Filipović.

Sadnja pšenice, u katoličkoj simbolici predstavlja život, blagoslov obitelji, nadolazeće godine i ljetine, pa se kaže "što je pšenica gušća to će vam naredna godina biti bolja".

"Slavlje Dana grada nastavlja se od 16 sati kada počinje program kod Muzeja Turopolja pod nazivom 'Djeca svome gradu', u kojem nastupaju dječje plesne, folklorne i zborske skupine. Posjetit će ih i Djed Božićnjak, a ujedno će biti otvoren i Adventski sajam, koji Grad Velika Gorica organizira u suradnji s Udruženjem obrtnika i Turističkom zajednicom, a odvija se na dvije lokacije.

"Slobodni sajam, da ga tako nazovem, zadržat će se i na Tržnom centru, ali lokacija u Zagrebačkoj ulici pokazala se vrlo potentnom, s obzirom na to da ćemo na tom potezu uskoro graditi centar Velike Gorice", objašnjava velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara