Blagi oporavak: Broj građevinskih dozvola porastao za 5,3 posto

Blagi oporavak: Broj građevinskih dozvola porastao za 5,3 posto

Foto: scx.hu

U TRAVNJU je izdano ukupno 553 građevinskih dozvola od čega preko 80% za zgrade te oko 20% za ostale građevine, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iako je odnosu na prethodni mjesec broj izdanih odobrenja za građenje niži za 8%, u travnju je drugi mjesec zaredom zabilježen njihov pozitivan godišnji rast od 5,3%.

Godišnjem rastu broja izdanih odobrenja u travnju pozitivno je doprinio rast broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina (+39,5% godišnje) dok je broj izdanih odobrenja za izgradnju zgrada niži za 0,5%, navodi se u analizi RBA.

Unatoč padu broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada ukupna površina zgrada za koje su odobrenja izdana veća je za 34% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je predviđena vrijednost radova u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 6,4%. Predviđena vrijednost radova za ostale građevine u travnju je manja za 70,4% u usporedbi s istim mjesecom 2014.

Očekuje se blagi rast građevinskog sektora

U razdoblju od siječnja do travnja ukupno je izdano 1.956 građevinskih dozvola što je za 10% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada zabilježio je tako godišnji pad od 10,7% u prva četiri mjeseca dok je broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina niži za 6,3% godišnje. Unatoč tome pozitivan doprinos kretanju pokazatelja obujma građevinskih radova u narednom razdoblju svakako će dolaziti od rasta ukupne površine zgrada za koje su odobrenja izdana (+40,5%) te predviđene vrijednosti radova istih (+28%).

Građevinska aktivnost mjerena indeksom građevinskih radova, prema posljednjim podacima DZS-a u ožujku porasla za 2,1% u odnosu na veljaču (prema desezoniranim podacima) dok je prema izvornim indeksima mjesečni rast iznosio 18,1%. Na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima) građevinska aktivnost je u ožujku porasla za 1,2% (+2,5% prema izvornim indeksima). Bez obzira na blagi rast, u prvom tromjesečju je građevinska aktivnost i dalje bila niža za 1,2% u odnosu na prvo tromjesečje lani.

"Obzirom da je kontinuitet višegodišnjeg pada građevinskih radova sporadično već bivao prekinut (npr. u veljači 2013. godine) prve pokazatelje poboljšanja građevinske aktivnosti treba uzeti s izvjesnim oprezom. No, na razini godine očekujemo blagi pozitivan doprinos građevinskom sektoru koji bi trebao doći od privatnih i javnih investicija u infrastrukturne projekte", smatraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara