Blefer Karamarko skočio sam sebi u usta: Jučer htio zabraniti petokraku, danas se predomislio

Foto: Arhiva

"KADA dođemo na vlast zabranit ćemo sve totalitarne simbole pa tako i petokraku", izjavio je Tomislav Karamarko 19. ožujka 2014. godine u intervjuu za Hrvatski radio Zadar.

Idućeg dana, odnosno danas, Karamarko je posjetio Bruxelles. Šef HDZ-a u središtu Europske unije također je s novinarima razgovarao o zvijezdi petokraki, najraširenijem simbolu antifašizma. Preko noći je promijenio mišljenje.

"Ne treba to tako gledati. Bilo je to u intervjuu za zadarski radio i novinar me konkretno pitao o zvijezdi petokraki. Ja samo rekao ono što uvijek govorim, da je naša stranka distancirana od bilo kakvog totalitarizma, i crvenog i crnog i da bi u tom smislu trebalo kriminalizirati sve znakove koji podsjećaju na vremena kada su ljudi ubijani, mučeni, proganjani. Mislim na nacizam i na komunizam", rekao je Karamarko.

Šef HDZ-a protiv povijesti

Priznao je, eto, i sam Karamarko da su se profesionalni "lovci na komunjare", koji za HDZ glasaju bila ta stranka zločinačka organizacija ili ne, ipak prerano poveselili. Crvenu zvijezdu petokraku nije moguće zabraniti jer njeno poistovjećivanje s nacističkim znakovljem jednostavno ne drži vodu.

Nije za takvu tvrdnju nužno ulaziti u usporedbe komunizma i nacizma. Čak i ako Karamarku priznamo tvrdnju da je komunistički režim bio u istoj mjeri totalitaran i zloćudan kao i fašistički, to ne može promijeniti historijsku činjenicu da je crvena petokraka svoje prepoznatljivo značenje poprimila u ruskoj boljševičkoj revoluciji, te kao takva i nema svoje korijene u komunizmu već u socijalizmu, koji je i dalje sasvim legitimna politička platforma.

Karamarkov jeftini blef

Povijest Karamarka i HDZ-ovce, međutim, ne zanima pretjerano. Najavu zabrane petokrake ne treba promatrati kao ništa drugo nego jeftini trik s ciljem dodatne mobilizacije nacionalistički orijentiranih birača kojima je Jugoslavija, država koja ne postoji već gotovo 25 godina, i dalje veći problem od gospodarske krize i sveopće neimaštine.

Čak i kada bi Karamarko uspio prikupiti dovoljno kapitala da uvede zabranu nad kojom bi se mrštila čitava zapadna civilizacija, crvenu zvijezdu petokraku nemoguće je zabraniti i iz praktičkih razloga. Ukoliko bi se petokraka stavila izvan zakona kao totalitaristički simbol, s police hrvatskih trgovina morali bi protjerati barem dva alkoholna pića i jednu flaširanu vodu. Puno bi veći problem, doduše, bio objasniti zagrebačkim konzulatima Novog Zelanda i Tunisa, te veleposlanstvu Alžira zašto u Hrvatskoj ne smiju isticati zastavu svoje zemlje: jer je na njoj zvijezda petokraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara