Boji se da ga u SAD-u čeka smrtna kazna: Julian Assange zatražio politički azil u Ekvadoru

Foto: AFP

OSNIVAČ WikiLeaksa Julian Assange danas je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu zatražio politički azil u Ekvadoru, kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, a možebitno i u SAD.

"Ekvador trenutno proučava i analizira ovaj zahtjev", kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino novinarima. Patino je kazao kako je Assange pisao predsjedniku Ekvadora Rafaelu Correi, objasnio mu da ga se nepravedno progoni i zatražio azil.

Patino je napomenuo kako Australac Assange tvrdi da "vlasti u njegovoj matičnoj zemlji ne žele braniti njegova prava pred drugim državama te ignoriraju svoju obvezu da zaštite politički progonjenog čovjeka". Assange je predsjedniku poručio da ga njegova vlastita zemlja ne može zaštititi od izručenja stranoj zemlji koja za zločine špijunaže i propagande predviđa smrtnu kaznu. Naime, mnogi Assangeovi pristaše strahuju da bi izručenje najpoznatijeg svjetskog zviždača Švedskoj moglo doesti do naknadnog izručenja SAD-u, gdje ga čeka optužnica u slučaju WikiLeaks. Optužnica koja bi mu mogla donijeti smrtnu kaznu.

Podsjetimo, britanski sud je sredinom mjeseca odbacio tužbu Assangea na presudu o izručenju u Švedsku, gdje ga tužitelji žele ispitati u vezi navodnog seksualnog napada na dvije WikiLeaksove volonterke. Britanski Vrhovni sud je Assangeu dao "fore" do 28. lipnja, nakon čega proces izručenja u Švedsku može početi. Stoga je ovaj zahtjev ekvadorskim vlastima zadnja šansa za spas Assangea.

WikiLeaks je danas na Twitter profilu objavio kako se Assange već danas nalazi pod zaštitom ekvadorske ambasade u Londonu. Napomenuli su kako je Ekvador Assangeu azil ponudio još u studenom 2010. godine. Međutim, iz ekvadorskog ministarstva vanjskih poslova su poručili kako su mu azil 2010. godine nudili jer su mu htjeli omogućiti priliku da slobodno prezentira i otkrije kontroverzne informacije i podatke koje je imao. Zasad nema indikacija o tome hoće li i ovog puta biti spremni izaći mu ususret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara