Bombaš iz Botinca osuđen na šest godina zatvora i obavezno psihijatrijsko liječenje

Ilustracija: Arhiva

ZAGREPČANIN Branko Novak koji je u travnju bacio bombu na terasu kafića "Miki" u naselju Botinec osuđen je nakon nagodbe s tužiteljstvom na šest godina zatvora i obavezno psihijatrijsko liječenje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Presuda nakon priznanja i nagodbe donesena je na današnjoj sjednici optužnog vijeća pred sutkinjom Ivanom Čalić. Na ročištu su bili i oštećeni, odnosno osobe koje je po tvrdnjama tužiteljstva Novak pokušao ubiti kada je na terasu kafića nakon svađe bacio bombu. Osim za pokušaj ubojstva Novak je optužen i za kazneno djelo protiv sigurnosti.

Novak je 19. travnja ove godine oko 21,30 sati nakon svađe s tri osobe među kojima je bio i vlasnik kafića došao na terasu noseći sa sobom nož, sjekiru i ručnu bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada je ugledao vlasnika više je puta zamahnuo sjekirom prema njegovoj glavi, no on se obranio stolicom. U optužnici čije je navode danas priznao stoji da je "ustrajao u namjeri da ga usmrti", ali da su ga gosti lokala spriječili u daljnjem napadanju sjekirom. Potom je, iako svjestan da se u kafiću nalazi više ljudi, na terasi aktivirao ručnu bombu M-75.

Nakon eksplozije šrapneli su teže ozlijedili troje gostiju, a lakše još četvero, no u tužiteljstvu tvrde da je svojim postupkom Novak "ugrozio život i tjelesni integritet ostalih deset osoba koji su se nalazili u susjednim lokalima".

Uz presudu mu je produljen i zatvor u kojem je od uhićenja. Iako je isprva pobjegao s mjesta zločina i putem odbacio sjekiru uskoro je sam nazvao policiju i prilikom uhićenja nije pružao otpor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara